Почина Чубака от "Междузвездни войни" – Питър Мейхю

Pinterest LinkedIn +

Актьорът Питър Мейхю, който изпълнява ролята на Чубака от поредицата за "Междузвездни войни", почина на 74 години, обяви "Ройтерс". Медията се позова на съобщение, разпространено от близките на актьора, което гласи: "С дълбока любов, тъга и съжаление семейството на Питър Мейхю споделя новината, че Питър си отиде. Той ни напусна вечерта на 30 април 2019 г., заобиколен от роднините си, в дома си в Северен Тексас". Причина за смъртта не се посочва.

Мейхю влиза в козината на един от най-обичаните герои в пет от филмите от поредицата за "Междузвездни войни", сред които са "Империята отвръща на удара", "Завръщането на джедаите", "Отмъщението на ситите" и "Силата се пробужда". По здравословни причини той се оттегля от ролята, а за последното си изпълнение в ролята на героичното ууки в "Силата се пробужда" през 2015 г. той положи големи усилия, за да се вдигне от инвалидна количка.

Негов наследник в образа на Чубака стана финландецът Йонас Суотамо. В свое изявление Суотамо описва Мейхю като "единствен по рода си джентълмен и легенда от ненадмината класа".

"Той вложи душата си в своя герой и достави огромно удоволствие на публиката на "Междузвездни войни". Чубака бе важна част от успеха на филмите, които направихме заедно... Аз и милиони други хора никога няма да забравим Питър и това, което той даде на всички ни", написа Харисън Форд в изявление в памет на своя колега.


Питър Мейхю и Харисън Форд

"Най-милия гигант" – така Марк Хамил нарече Питър Мейхю, който беше известен и с огромния си ръст от 2,18 метра. "Голям мъж с още по-голямо сърце, който винаги успяваше да ме накара да се усмихвам и бе предан приятел, когото много обичах", написа в Туитър актьорът, който влиза в ролята на Люк Скайуокър.

Въпреки че ролята на Чубака си остава най-известното превъплъщение на Мейхю, той има и други роли в киното. Първото му превъплъщение е от 1976 г. в образа на Минотон в "Синбад и окото на тигъра". Година по-късно той се впуска в приключението "Междузвездни войни".


Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.