Почина Bob Moog - създателят на Моуг синтезаторите

Pinterest LinkedIn +

На 71-годишна възтаст, в своя дом в Северна Каролина вчера (21.08) е починал създателят на уникалните Моуг синтезатори - Боб Моуг (Bob Moog). Физик и електроинженер по образование, той е носител на Grammy Trustees Award за цялостен принос към звукозаписната индустрия.

Др. Моуг (противно на всеобщата заблуда, правилното произношение на moog се римува с vogue /Wikipedia) е диагностициран с рак на мозъка през април, т.г., и се е облъчил с радиация и химиотерапия в борбата с болестта.

В официалния му сайт има официално изявление в негова памет, гласящо: "Боб беше топъл и сърдечен човек. Той с удоволствие контактуваше с хора от цял свят. Особено високо ценеше онова, което Илеана определяше като "магическата връзка" между създателите на музика и техните инструменти." Илеана е съпругата на Робърт Моуг, който остава надживян както от нея, така и от петте си законни деца и тяхната майка.

Съгласно изявлението в сайта му, публично мемориално честване паметта на Моуг е насрочено за 24 август в най-известната музикална зала и клуб в Северна Каролина - Orange Peel, а феновете и приятели на великия изобретател могат да изкажат симпатиите и съболезнованият си на адрес www.caringbridge.com/visit/bobmoog . Отново там е анонсирано, че за да остане името му живо, "семейството на Боб е създало Фондация Боб Моуг, посветена на Прогреса на Електронната музика. Много от музикантите, инженерите и преподавателите, с които той е работил, са се съгласили да влязат в изпълнителния борд на фондацията, като David Borden, Wendy Carlos, Joel Chadabpe, John Eaton, David Mash и Rick Wakeman (YES).

Синтезаторите Моуг са едни от първите, добили широко разпространение електронни инструменти. Моуг създава първият модерен, свирещ в реално време и преконфигуриращ се синтезатор през 1963 година. Той е създателят на едни от най-революционните и основни компоненти на съвременните синтезатори - осцилаторите и ADSR генераторите. Счита се, че първият запис, направен с моуг синтезатор е "Cosmic Sounds" на The Zodiac. През 1971 г. Моуг създава и пуска в продажба един от най-продаваните монофоници за 70-те години, а и до днес - минимоуг. Неговата характеристика е 44 клавиша, 3 осцилатора плюс миксер и контроли за пич и модулация. През 2002 година той създава и нова версия на инструмента. Моделът Moog Prodygy пък се използва за записи или изпълнения наживо от музиканти като Depeche Mode, Liam Howlett и Blur.

Сподели.