Почина "Бащата на рокендрола" Литъл Ричард

Pinterest LinkedIn +

Почина музикантът Ричард Пениман, известен в цял свят като Литъл Ричард. Новината за смъртта на "Бащата на рока", който беше на 87 години, съобщи списание "Rolling Stone". Причината за смъртта му засега е неизвестна, споделя за изданието синът му Дени Пениман.

Литъл Ричард е смятан за един от създателите на рок музиката, а самият той приживе нарича себе си архитект на жанра и крал на рокендрола. Той е и един от първите членове на прочутата Зала на славата на рока, включен е в нея през 1986 г.

Първият хит на Литъл Ричард е песента "Tutti Frutti", която излиза през 1955 г. Следват класики като "Long Tall Sally", "Rip It Up / Ready Teddy", "She’s Got It", "The Girl Can’t Help It", "Lucille" и др., които след него изпълняват и други рок звезди, и то с голям успех.
Първият дългосвирещ албум на музиканта  е озаглавен лаконично - "Here’s Little Richard". Той излиза през 1957 г. и си остава най-добре продаваният албум на Литъл Ричард.

Звездата прекратява музикалната си дейност в периода 1958-1962 г. поради религиозни увлечения, свързани с християнската религия. Когато се завръща на сцената, той се превръща в една от големите звезди на своето време, а по време на негов концерт във Великобритания подгряваща група му е "Бийтълс".

През 1977 г. певецът отново прекъсва музикалната си кариера и се посвещава на религията, започва да проповядва и става свещеник. В този период той венчава редица звезди, сред които са и актьорите Брус Уилис и Деми Мур.

През последните години Литъл Ричард медиите периодично съобщаваха за влошеното здраве на Литъл Ричард, който отдавна беше прекратил сценичните си изяви.
Сподели.