Почина авторката на "Да убиеш присмехулник" Харпър Лий

Pinterest LinkedIn +

Авторката на класическия американски роман "Да убиеш присмехулник" – Харпър Лий – почина на 89-годишна възраст.

ВИЖ ОЩЕ: 10 прочути адаптации на литературни романи

Тъжната новина е обявена от съгражданите на писателката в Монровил, Алабама, където тя прекара последните години от живота си.

С романа "Да убиеш присмехулник", публикуван за първи път през 1960 г., тя печели световна слава в литературните среди и до днес е една от най-обичаните авторки.

През 2015 г. излезе и широко обсъжданото продължение на романа – "И страж да бди на пост". Издаването му беше съпътствано от много полемики, свързани с теорията, че книгата не е издадена с пълното съгласие на създателката му.

През 2013 г. Лий преживя инсулт, като за нея продължи да се грижи сестра й. Съгласието за издаването на "И страж да бди на пост" обаче беше дадено след смъртта на Алис Лий, което поражда и съмненията.

Романът "Да убиеш присмехулник" разказва историята на Атикус Финч – бял адвокат от Алабама, който решава да защити цветнокож мъж, несправедливо обвинен в изнасилване, и то във време, когато расовите предразсъдъци са много по-силни от днес.

Филмовата екранизация на романа от 1962 г. е номинирана за цели осем награди Оскар, като печели три от тях - за Най-добър адаптиран сценарий, Най-добър декор и Най-добър актьор за Грегъри Пек.

Сподели.