Почина Андрю Флечър от "Depeche Mode"

Pinterest LinkedIn +

Клавиристът и основател на британската електронна група "Depeche Mode" Андрю Флечър почина на 60-годишна възраст. Тъжната вест беше разпространена чрез изявление, публикувано от групата в социалните медии, в което се казва: "Шокирани сме и сме изпълнени с огромна тъга от преждевременната смърт на нашия скъп приятел, член на семейството и колега от групата Анди Флечър-Флеч. Флеч имаше истинско златно сърце и винаги беше насреща, когато имаш нужда от подкрепа, от задушевен разговор, от сърдечен смях или от студена халба. Нашите сърца са с неговото семейство и ви молим да го запазите в мислите си и да уважавате личния им живот в този труден момент”.

Официално изявление на групата за смъртта на Андрю Флечър

Флетчър беше женен за съпругата си Грейн почти 30 години. Семейството има две деца - Меган и Джо. 

Музикантът е роден през 1961 г. в Нотингам и се мести в Базилдън, където създава групата "Composition Of Sound" в края на 70-те години на миналия век заедно с Мартин Гор и Винс Кларк. С присъединяването на певеца Дейв Гахан те променят името си на "Depeche Mode" и квартетът създава поредица от хитове в началото на 80-те. Г
рупата има 17 албума в топ 10 в Обединеното кралство и постига международен успех в различни класации с хитове като "Enjoy The Silence", "Personal Jesus" и "Just Can't Get Enough".

С напускането на Кларк, който сформира групата "Yazoo", а след това и "Erasure", Гор става основен автор на песни, а с присъединяването на Алън Уайлдър звукът на групата придобива по-тъмен, готически звук. Флечър свири във всички студийни албуми на "Depeche Mode", включително "Songs Of Faith And Devotion" през 1993 г. и "Ultra" през 1997 г., които достигат № 1 в британската класация за албуми.

Тъй като не е певец или основен текстописец, в по-късните години Флечър често е смятан от феновете за мениджър в групата, който се грижи за бизнеса на банда с над 100 милиона продадени записи по целия свят. През 2013 г. той каза на интервюиращ, че е "високият човек на заден план, без когото тази международна корпорация, наречена "Depeche Mode", никога не би работила". В документалния филм "101" от 1989 г. на режисьора Д. А. Пенбейкър, който разказва за 101-вата дата от турнето "Music For The Masses", Флечър изглежда се чувства не достатъчно оценен като член на групата, както личи от думите му: "Мартин е авторът на песни, Алън е добрият музикант, Дейв е вокалистът, а аз се навъртам наоколо". Уайлдър напусна "Depeche Mode" през 1995 г. и от тогава бандата е трио. Тя беше въведена в Залата на славата на рокендрола през 2020 г.
Сподели.