PlanetSide 2

Pinterest LinkedIn +

Жанр: Онлайн, мултиплейър екшън от първо лице Година: 2012 Разработва: Sony Online Entertainment Издава: Sony Online Entertainment Платформа: РС

Войната, казват, никога не се променяла. Дали се води с камъни и пръчки или с високотехнологични енергийни оръжия, тя винаги и неизменно включва елементи като хаос, смърт и много, много стрелба.

Точно на тези три елемента се опират Sony Online Entertainment в новия си (всъщност стар, но за това след малко) масов онлайн мултиплейър екшън, наречен PlanetSide 2.

Играта, както подсказва цифрата в името й, наследява оригинално заглавие от същия жанр и тематика, появило се през 2003. В него три фракции - Terran Republic, New Conglomerate и Vanu Sovereignty - се борят за надмощие, вкопчени в ожесточен военен конфликт с планетарни мащаби. Мястото на събитието се нарича Auraxis – планета много подобна на Земята, а действията в играта се развиват три столетия след откриването й.

Интересното при PlanetSide 2 е, че за разлика от повечето онлайн заглавия от същия вид тя не се опитва да ви разкаже някаква история. Основното при нея е фактът, че вие сте част от бойни действия, включващи стотици участници, въоръжени с унищожителен арсенал от енергийни и конвенционални оръжия, с достъп до бронирана бойна и военновъздушна техника. Ключовата ви цел е контрол над колкото може по-голяма територия от оспорваната планета Auraxis, а методите и средствата за постигането й са изцяло във ваши ръце.

Пак за разлика от други подобни игри PlanetSide 2 не се старае да ви накара да се чувствате значими. Идеята на Sony Online Entertainment не е включвала гейм заглавие, чиято задача е да ви постави за пореден път в ролята на герой, който собственоръчно спасява света. Напротив. PlanetSide 2 ви отрежда позицията на едно малко винтче в огромната военна машина и не само не мотивира, а дори наказва соловите акции.

Геймплейната концепция тук се върти най-вече и основно около думата "отбор" и координираната стратегия и кооперирането са единственият ключ към успеха. Това, разбира се, не означава, че през цялото време ще се чувствате като безличен участник в огромно виртуално меле, включващо стотици играчи. Тъкмо обратното.

Благодарение на изключително фино балансираната класова система в играта всеки един член на отбора има своето ключово значение и е, хайде да не кажем "незаменим", но трудно заменим в ролята, която си е избрал.

Без медик например тимът е обречен на бърз провал, тъй като загубите, които ще реализира в жива сила, ще са унищожителни. Без инженер отборът би се лишил от скъпоценната поддръжка на бойната техника – била тя танкове или бронетранспортьори. Без тежковъоръжената пехота пък би му липсвала гъвкава и унищожителна ударна сила и така нататък.

Играта определено насърчава идеята за отборно взаимодействие, но в същото време умело ви позволява да се впишете в екшъна дори и без да сте част от "гилдия" (взвод) с традиции.
Тъй като е безплатна по замисъл (макар и позволяваща закупуване на различни екстри с истински пари), тя все пак ви дава шанс да участвате активно в случващото се на екрана – донякъде в духа на публичните ивенти в Guild Wars 2.

Интересно е решен и въпросът с екипировката – ъпгрейди и допълнителни бонуси можете да купите по всяко време с реални пари, но класово обусловените екстри се отключват само с виртуална валута, която пък може да се натрупа, само ако играете играта. Така Sony Online Entertainment елегантно са премахнали възможността някой новак да влезе, да си "напазарува" богато и да получи по-добре екипиран виртуален персонаж от всички PlanetSide 2 ветерани.

Макар да не блести визуално, играта предлага някои наистина уникално добри хрумвания в жанра "мултиплейър екшън от първо лице" и определено е глътка свеж въздух на фона на леко поомръзнали ни тематични алтернативи като Call of Duty или Halo.


Сподели.