PJ Harvey разтърси Англия и триумфира с Mercury Prize 2011, влизайки в историята

Pinterest LinkedIn +

Точно десет години, след като спечели Barclaycard Mercury Prize за първи път в кариерата си, присъдена й за издадения през 2000 година албум Stories from the City, Stories from the Sea, английската изпълнителка, композитор, автор на песни и артист Поли Джийн Харви спечели наградата отново, ставайки първият представител на британската музикална сцена с две Mercury Prize.

Осмият студиен албум на PJ Harvey - Let England Shake, издаден през февруари 2011 година, бе включен във финалната селекция от 12 дългосвирещи записа наред с "21" на Адел (най-продаваният албум на 2011 г. и от двете страни на океана), Build a Rocket Boys! на Elbow (които също вече притежават една награда Mercury), On a Mission на Katy B и Disc-Overy на Tinie Tempah, като последните два, плюс "21", ще спорят и за тазгодишните Mobo Awards.

Разговаряйки с репортери на червения килим пред Grosvenor Hotel в Лондон, където се проведе церемонията по връчването на Mercury Prize за 2011, Tempah е изразил оптимизъм относно вероятността наградата да бъде присъдена именно на него. По-рано тази година, той триумфира с две награди Brit и двойноплатинен сертификат от BPI.

Фаворитът на букмейкърите обаче бе друг – 41-годишната Харви, която не присъства на церемонията, когато спечели наградата за първи път, тъй като датата бе 11 септември 2001 година и тя бе на турне в САЩ, "гледайки как Пентагона гори от хотелската си стая във Вашингтон".

В благодарствената си реч изпълнителката, чиято кариера стартира през 1988 г. с присъединяването й към групата на Джон Париш - Automatic Dlamini, отново изтъкна колко важен е Let England Shake не само за нея, но и за други хора.

Mercury Prize се присъжда ежегодно от 1992 година насам на най-добрия (по субективни фактори) британски дългосвирещ запис, издаден през изминалите 12 месеца между две поредни издания на наградата. Номинираните и носителят на наградата, която включва чек за 20 000 британски лири, се избират от колегия представители на британската звукозаписна индустрия, която не неглижира комерсиалния успех на новите музикални издания.

Тази година участие в шоуто в Grosvenor Hotel взеха 11 от 12-те номинирани, с изключение на Адел, която бе диагностицирана с белодробна инфекция и отмени не само изявата си на церемонията, но и турнето си на Острова.


Сподели.