Photoshop навърши 20 години!

Pinterest LinkedIn +

Най-популярната графична програма в познатата ни реалност - Photoshop - навърши 20 години.

На 19 февруари 1990 година на пазара излиза Adobe Photoshop 1.0 и променя света, който познаваме - и най-вече виждаме - завинаги.

Днес, повече от 20 години по-късно, невидимият за мнозинството хора почерк на Photoshop постоянно ни заобикаля.

Като започнем от десетките рекламни пана, корици на популярни книжни издания, политическа пропаганда, арт рисунки и снимки, Photoshop е навсякъде, погазвайки необратимо границите на реалността и превръщайки света в такъв, какъвто искат да ни го представятт десетки конгломерати.

Свят, в който да повярваме, в който да купуваме (буквално) и не на последно място – свят, в който да се забавляваме.


Зареждащият екран на Photoshop 1.0.

Зад една от най-гениалните и важни за развитието на големите индустрии в света днес апликации стоят братята Томас и Джон Кнол, които първоначално издават Photoshop единствено във вариант за Mac.

Работата върху програмата стартира през 1987 г., като едва три години по-късно, след няколко демонстрации пред Apple и Adobe, последните решават да откупят правата върху комерсиалното разпространение на Photoshop, който до 1990 г. минава през няколко кодови наименования.

Зад първата версия на Photoshop стоят едва четирима програмисти, а въпросната работи с монохромни дисплеи.

Томас Кнол e водещият разработчик на програмата малко преди появата на CS4 версията, датираща от 2008 г. В момента Томас работи върху CameraRaw плъгина за Photoshop. Брат му Джон Кнол продължава да работи за Industrial Light and Magic като супервайзър на визуалните ефекти, изработвани от компанията на Джордж Лукас.

Интерфейсен изглед на оригиналната версия - Photoshop 1.0.

Той е отговарял за качеството на специалните ефекти в ленти като новата Star Wars трилогия, два Star Trek филма и трилогията Pirates of the Caribbean.

На практика именно Джон е човекът, който вижда в разработваната от брат му програма шансове за просперитет.

Истината е, че и преди пускането в продажба на Photoshop е имало програми за снимкова манипулация, но работата с въпросните е била изключително сложен процес, с който са можели да се справят малцина. Версия 1.0 на графичната апликация върви на първия цветен Mac, който е захранван от видеокарта от Radius.

Безграничните възможности на Photoshop в действие...

Мощността на машината (за онези времена) прави така, че обработката на снимки да стане възможна за далеч по-широк кръг от хора.

Големият скок и като възможности, и като популярност обаче идва с третата версия на Photoshop, пусната в продажба през 1994 г. Въпросната (3.0) за първи път позволява работа с тъй наречените лейъри (layers), което на прост език означава, че няколко парчета от различни снимки могат да оформят една обща финална визия.


Джесика Алба -  лявата снимка е необработена, а дясната е финалният вариант, минат през Photoshop.

С излизането на Photoshop 3.0 адобската програма в общи линии се превръща в чудовищното средство за модификация на снимки, което познаваме днес. Средство, чрез което могат да се създадат както феноменални произведения на изкуството, така и най-големите маркетингови и политически измами.  

и


Открий 10-те разлики...

Не са един и два случите, в които не само единични фотографи, а цели държави са прибягвали до услугите на Photoshop, за да представят нещо, което фактически не съществува.

99.9% от кориците на всякакъв тип издания са минати през Photoshop, същото важи и за всякакъв вид модни фотосесии.

Поправяне на бръчки, присаждане на коса и прибавяне на десетки допълнителни елементи – това е само малка част от безграничните възможности, които предоставя на един творец Photoshop.

Разбира се, резултатите от Photoshop манипулация не винаги са с положително влияние върху дадена снимка, както може да се види в приложената фотография на Джесика Алба, в която красавицата изглежда значително по-добре в оригиналната снимка.

Приложена е и манипулация от страна на иранската държава – във втората снимка, едната ракета е изцяло пресъздадена с помощ на Photoshop.

Подобни на споменатите два случая са стотици, а с постоянното развитие на апликацията (и опростяването на работата с нея), вероятността те да зачестят още повече е огромна.

Сегашната версия на програмата е с пореден номер CS4. Тя предлага далеч по-опростен потребителски интерфейс, който позволява бърз достъп до най-важните възможности на програмата.

Предлага се и пълноценна поддръжка на видеокартата, с която разполага съответният компютър (PC или Mac).

Интерфейсен изглед на последната за момента версия на Photoshop - CS4

Пробна версия на Photoshop CS4 може да бъде открита в официалния сайт на Adobe.

Честита 20-годишнина Photoshop!

Виж интервю с един от най-големите магьосници на Photoshпp в България - Росен Дуков >>

Автор: Ивайло Коралски

Сподели.