Петър Главанов от Акага: Целта ни е да правим музика, която забавлява

Pinterest LinkedIn +

Петър Главанов от група Акага в откровено интервю пред Avtora.com. Откъде идва любовта му към музиката и как се вдъхновява да твори - прочетете в следващите редове.

Avtora.com: Откъде идва влечението ти към музиката?

Петър Главанов: Любовта ми към музиката идва от самото начало на моя живот. Израснах в музикантска фамилия. Баща ми беше професор по камерна музика, а майка ми и понастоящем е професор по ударни инструменти в Музикалната академия. Дядо ми, на когото съм кръстен (Петър Кърпаров), беше първият професор по тромпет и основател на тромпетовата школа в България.

От 4-годишен свиря на пиано и то все още е първата ми голяма любов, а може би и основната причина да се занимавам професионално с музика.

.: Кога докосна китара за първи път?

Петър Главанов: Започнах да свиря на китара на 14 години, след като другият ми дядо - Аспарух Главанов, който беше капитан на търговски кораб и любител музикант, ми подари акустична китара и ми показа първите акорди на нея. По това време бях ученик в музикалното училище в София със специалност кларинет.

.: Група Акага е дело изцяло на музиканти от Националната музикална академия. Как възниква идеята за създаването й?

Петър Главанов: Присъединих се към Акага през 2006 г., докато групата е създадена през 1992 г. Въпреки че не съм бил в бандата от самото й създаване, мога да кажа, че както в началото, така и сега, нашата цел е да правим музика, която да забавлява нас и публиката ни.

.: Фюжън-джаз, фънк, фолклорна музика, реге, соул - музиката ви не признава ограничения! На това ли се дължи успехът ви?

Петър Главанов: Наистина в музиката ни се усеща голямо преплитане на стилове и може би това е част от чара на групата. Според мен най-голямата магия се получава от живите ни изпълнения, заради положителната енергия, която излъчваме, благодарение на факта, че се кефим на това, което правим заедно. Тази енергия се предава и на публиката.

.: В тази връзка - свобода ли е необходима, за да се прави хубава музика?

Петър Главанов: Определено, за да се прави музика, която да докосне сърцата на хората, трябва да има някаква силна емоция. Не е задължително да е положителна. Веднага мога да дам пример с негърските гета в Южните щати, където сред мизерия и нищета се заражда джазът.

.: Считани сте за основателите на модерния български саунд.

Петър Главанов: Радваме се, че хората смятат, че сме оставили някаква следа в музиката, но това никога не ни е било цел!

.: Как се вдъхновяваш да твориш?

Петър Главанов: Различни неща могат да ме вдъхновят. Любов, тъга, хубав филм, книга... А понякога идеите идват, докато си свиря за удоволствие!

.: Обичаш, когато...

Петър Главанов: Обичам, когато обичам :)

.: Но не обичаш, когато...

Петър Главанов: Не обичам, когато ме лъжат или по някаква причина се налага да лъжа аз.

.: Хвърли ни в джаза с някоя рима незабравима за финал! :)

Петър Главанов: За съжаление, не съм поет, но ви желая всичко най-добро по пет! :)

Сподели.