Песента "Fairytale" на Александър Рибак от Норвегия спечели Евровизия 2009

Pinterest LinkedIn +

Песента "Fairytale" на 23-годишния Александър Рибак (Alexander Rybak) от Норвегия, стана големият победител в конкурса Евровизия 2009. Роденият в Беларус музикант събра рекордните 387 точки от телефонното гласуване на зрителите и оценките на международното жури.

"Спечелих, защото имах какво да разкажа", каза Александър Рибак по време на официалната пресконференция след шоуто в  стадион Олимпийски.

На второ място в Евровизия 2009 се класира Исландия, в лицето на Yohanna и песента "Is It True?", която получи 218 точки. На трета позиция остана песента от Азербайджан - "Always" на AySel & Arash, които бяха оценени с 207 точки.


Норвегия става победител в Евровизия за трети път

Крайната петица в 54-то издание на Евровизия се оформи от Hadise с "Dum Tek Tek" от Турция и Jade Ewen с "It's My Time" от Великобритания.

Българският вот беше за Сакис Рувас от Гърция с 12 точки, Турция с 10 точки и Азербейджан с 8.    

Финалът на Евровизия 2009 в стадион Олимпийски в Москва се оценява като най-скъпата и мащабна церемония, организирана в историята на конкурса досега, като домакините бяха отделили над 30 милиона евро.

Началото на събитието бе поставено от миналогoдишния победител Дима Билан с песента му "Believe", a сигналът за старта на гласуването бе даден от екипажа на Международната космическа станция. Водещи на церемонията бяха звездата на руския Първи канал Иван Ургант и певицата Алсу.

Българският представител на конкурса - Красимир Аврамов с песента си "Illusion" успя да достигне 16 място от общо 18, на първия полуфинал от конкурса.


 

Сподели.