Person of Interest

Pinterest LinkedIn +

Някой ви наблюдава... Не, не става дума за реалити телевизия, нито за роман на Джордж Оруел (George Orwell). Въпреки че сериалът на CBS, Person of Interest, напомня отчасти и на двете. Създаден по идея на Джонатан Нолан (Jonathan Nolan) и продуциран от Джей Джей Ейбрамс (J. J. Abrams), Person of Interest е сериал, който със сигурност ще задържи вниманието ви, особено ако сте фенове на криминалните драми.

Охранителни камери, мобилни телефони, компютри... Технологиите са навлезли в живота ни до такава степен, че сме свикнали да ги приемаме за нещо, колкото и странно да звучи, естествено. Идеята, че тяхното съществуване ни лишава от лично пространство, също не е нова. Въпреки това има нещо особено зловещо в хрумването на Джонатан Нолан (Jonathan Nolan), което се превръща в основа на Person of Interest - машина, която е способна да открие потенциални престъпници или жертви и да предостави социално осигурителните им номера на правителството. Или на своя създател.

В случая обаче зловещото наблюдение се използва с благородна цел - в глобален аспект за предотвратяване на терористични нападения, в частен - на убийства. Действието се развива в Ню Йорк, а това, което доближава сериала до идеята на реалити телевизията, са често използваните кадри, в които гледната точка към действието е през улична или охранителна камера.

Идеята:

Създател на Person of Interest е Джонатан Нолан (Jonathan Nolan). Сценаристът, чието име със сигурност свързвате с хитови филмови заглавия като Memento, The Prestige, The Dark Knight и The Dark Knight Rises, чийто режисьор и съсценарист е брат му Кристофър Нолан (Christopher Nolan), този път работи заедно с един от най-успешните телевизионни продуценти и създатели на сериали през последните няколко години Джей Джей Ейбрамс (J. J. Abrams).

Началото:


Person of Interest стартира на 22 септември 2011 г., а първият епизод е гледан от над тринадесет милиона зрители и е най-успешната пилотна серия, излъчвана от CBS през последните петнадесет години. Сериалът успява да задържи зрителския интерес през целия сезон и се радва на положителни оценки от страна на критиката, което логично води до втори сезон, който стартира миналия месец.

Историята:


Person of Interest не е първият сериал, който засяга събитията от 11 септември 2001 година. Отражението и в киното - Fahrenheit 9/11 и Extremely Loud & Incredibly Close, и на малкия екран - Homeland, всеки път е различно, но еднакво значимо. И до голяма степен именно тези събития са в основата на Person of Interest, защото те са причина за създаването на машината, която наблюдава непрекъснато цялото население на Ню Йорк, и пак те променят живота на основните персонажи. Или по-точно последствията от тях.

В основата на Person of Interest са Рийс - бивш ЦРУ агент, когото всички смятат за мъртъв, и Финч - ексцентричен билионер, компютърен гений, с който обединяват усилията си в предотвратяване на престъпления с помощта на компютърна програма, която чрез разпознаване на образи открива хора, които са на път да бъдат замесени в престъпление.

Героите и звездите:


Джим Кавийзъл (Jim Caviezel), когото най-вероятно свързвате със заглавия като The Count of Monte Cristo, The Passion of the Christ на Мел Гибсън и Deja Vu на Тони Скот, е в ролята на бившия ЦРУ агент Джон Рийс (John Reese). Миналото на Рийс е неясно, като изключим кратките ретроспекции в някои от епизодите, а името е една от многото фалшиви самоличности, които използва. Бойните му умения привличат вниманието на Финч, който го използва като изпълнител в плана си за предотвратяване на престъпления.


Майкъл Емерсън (Michael Emerson) е добре познат на феновете на сериалите от хитовата поредица Lost. В Person of Interest отличеният с Emmy актьор е в ролята на софтуерния гений Харолд Финч (Harold Finch). Създател на програма, която използва данни от камери и телефони, за да открива потенциални престъпления. Идеята на създаването й е да предотвратява терористични атаки и да пренебрегва "незначителните" престъпления. Впоследствие обаче Финч преосмисля значимостта на отделните случаи и наема Рийс.


Тараджи П. Хенсън (Taraji P. Henson) - номинираната за Оскар актриса, която вероятно сте гледали в The Curious Case of Benjamin Button и Larry Crowne, този път е в ролята на детектив  Картър (Detective Carter). Тя е твърдо решена да открие Рийс, за чиято самоличност не знае нищо, но чиито отпечатъци свързва със сериозна част от случаите, които разследва.

Сподели.