Pentax K-30 – нов DSLR от дъжд не се бои

Pinterest LinkedIn +

Колкото и да ни се иска да избегнем сравненията, няма как да не се направят определени паралели между всеки нов DLSR модел, излизащ на пазара, и алтернативите, предлагани от големите лидери, доминиращи този сегмент – Canon и Nikon.

В случая с новия Pentax K-30 приликите с D7000 просто се набиват на очи. 16MP сензор, влагоустойчиво, подсилено тяло, опции за Full HD видео заснемане – всичко това едва ли е случайно.

Разлики има единствено в броя на автофокусните точки (11 на брой срещу 39 за D7000) и в... цената – с близо 200 евро по-ниска.

Показателят за светлочувствителност на сензора също е аналогичен – от ISO 100 до ISO 25 600, с възможност за разширяване.

Освен това апаратът предлага още опция за серийни снимки (6 кадъра в секунда в JPEG формат и 3 кадъра в секунда в RAW), куп артистични режими като HDR заснемане, Toy Camera, Retro, High Contrast.

Съществуват известни проблеми с автофокуса, който е малко бавен и колеблив при използване на обективи без мотор, и по-слабото представяне (поне в сравнение с D7000) при условия с ниска осветеност.

Това, разбира се, не е болка за умиране, защото впечатленията, които оставя K-30 като цяло, са отлични. Pentax са създали прекрасна prosumer (за напреднали аматьори) цифрово-огледална камера със 100% покритие на оптичния визьор, 16 МР сензор и атрактивна цена.

Любопитен и много практичен детайл е възможността за използване на двойно захранване – стандартната литиево-йонна батерия или класически AA батерии.


Сподели.