Pearl Jam стартират дигитална продажба на концертни записи

Pinterest LinkedIn +

Гръндж пионерите Pearl Jam започват издането на буутлег записи от концертите си в дигитален формат, съобщава групата чрез официалния си сайт. Те ще са с високо качество и ще бъдат предоставяни за даунлоуд срещу $9.99 часове след края на концерти.

Първият концерт, с който ще стартира дигиталната буутлег програма на Pearl Jam, ще се състои във Вашингтон на 1 септември. Освен него, повечето концерти на групата за 2005 г. в САЩ и Канада също ще бъдат издавани за даунлоад едва няколко часа след края на съответното шоу. В допълнение, към всеки файл ще бъде прикрепен артуърк или слайдшоу със снимки от току-що приключилия гиг.

Записите ще бъдат професионално миксирани в реално време в хода на всяко шоу от дългогодишния студио и лайв инженер на групата Brett Eliason. Неговата компания, Basecamp Productions, е разработила софтуера, с който ще бъдат обработвани пригодените за даунлоуд файлове. Pearl Jam са решили те да бъдат с по-висок от стандартния бит-рейт (по-висока скорост при преноса на данни (битове в секунда) и по-високо качество) - 192k, в името на по-високото качество на звука. Цената за всеки даунлоуд е фиксирана на $9.99, бидейки по-висока от средната цена за подобен продукт. От друга страна, файловете ще бъдат издавани без DRM (Digital Rights Management), което ще позволи на потребителите да ги записват на диск, прехвърлят на mp3-плеъри или iPod. Единственото място, откъдето ще могат да бъдат свалени, обаче, е http://www.pearljam.com/.

Официалната буутлег (буутлег [bootleg] се дефинира като неофициално, нелегално разпространяване на концертни записи и пиратски копия на музика и филми) програма на Pearl Jam стартира още през 2000 година, когато групата е на световно турне. Тогава отделните концерти излизат на компакт дискове, като до момента от тях са продадени над 3 000 000 копия.

"Концепцията ни винаги е била да предлагаме висококачествени записи на нашите шоута на приемлива цена за всички наши фенове, които ги колекционират. Много от тях искат да притежават копие от концерта, на който са били, или за който са разбрали, че е изключителен, но не са могли да посетят. Избирането на дигитален формат за тези буутлег записи е една естествена еволюция на нашата CD програма и отговор на налагащата се сред феновете практика да търсят начин да закупят музика от Интернет", обяснява Кели Къртис (Kelly Curtis), мениджър на групата.

Сподели.