Pearl Jam, или защо понякога светкавицата връща към живота

Pinterest LinkedIn +

Мъдростта "светкавицата никога не удря два пъти на едно и също място" надали е минавала през главите на членовете на Pearl Jam, докато са записвали своя 10-ти албум Lightning Bolt. Според популярния мит, ако на някого се случи да бъде покосен два пъти от природното явление в разстояние на няколко секунди, неговото сърце първо спира, а после започва да бие. И той отново се чувства жив.

Също както повечето хора по инерция асоциират Nirvana главно със Smells Like Teen Spirit, така правят мнозина и с Pearl Jam и техния най-емблематичен хит Alive. Има нещо емоционално обвързващо в припева на това парче, което никога не избледнява. Но от излизането му са минали 22 години, а когато става дума за Pearl Jam, всеки техен албум малко или много е сравняван с дебюта им Ten.

Бандата винаги се е стремила да избягва именно това, опитвайки се да еволюира в своя собствен свят, вместо да "презаписва" този класически албум през няколко години. Затова и трудно Lightning Bolt може да бъде сравняван с Ten, както и с което и да било друго тяхно произведение през тези вече 22 години.

Когато си издал 9 студийни албума и си продал в цял свят над 60 милиона копия от тях, единствената причина, поради която още записваш, е именно любовта към музиката, която правиш. Щяхме да се усъмним дали Еди Ведър (Eddie Vedder) се чувства "жив", ако в песни от Lightning Bolt като Sirens и Sleeping By Myself не бе излял цялата си страст, докато пее.

Фронтменът винаги е придавал онзи привкус, който прави Pearl Jam толкова специални. Неговите лирики, съчетани с даровития му глас, извисяват музиката на бандата на пиедестала на едно от най-големите имена в рока за всички времена.

Ведър е свързващият елемент между Pink Floyd и пънка, тъй като доста преди Lightning Bolt да бъде издаден китаристът Майк Макрийди (Mike McCready) обяви, че новите песни са повлияни именно от британските легенди и бунтарското движение.

Lightning Bolt идва в момент, в който Pearl Jam отдавна са ветерани на сцената и, ако съдим по думите на самия Ведър, приоритетите му са степенувани така: първо децата в леглото и тогава работа в студио. Семейният живот е причина все по-рядко да си на път по турнета, но е вдъхновението, от което може да черпиш енергия и е съвременен прочит на припева "Oh, I know I'm still alive".

Просто Pearl Jam винаги е била такава банда, че може да прескочи лесно от споменатата пънк агресия ала Bad Religion (парчето Mind Your Manners) към меланхолични балади в стилистиката на Wish You Were Here на Pink Floyd или към традиционен блус като в Let the Records Play. Затова и никоя от песните Lightning Bolt не удря по един и същ начин.

Малко вероятно e след още 22 години Pearl Jam да имат още 10 албума и още по-малко вероятно e този от 2013 г. да бъде обявен за класика, но е много вероятно той да ви подейства като дефибрилатор на фона на музикалната действителност, доминирана от скандала между Майли Сайръс (Miley Cyrus) и Шиниъд О'Конър (Sinead O'Connor). Само за да не забравиш, че все още си жив.


Сподели.