Pe4enkata: Искам да покажа, че бийтбоксът е музикално изкуство

Pinterest LinkedIn +

Дебютният видеоклип на Pe4enkata към песента "Този бийт" е факт! Вижте какво сподели световната бийтбокс шампионка в интервю пред Avtora.com

Гледай видеоклипа към "Този бийт" в Music Space TV>>!

Наталия Иванова: Идваш от семейство на музиканти, винаги ли си усещала музиката като твое призвание?

Pe4enkata: Ами откакто се помня общо взето. И не е тайна, че нашите никога не са ме карали да свиря или пея насила. Просто в нас, когато е имало инструменти, съм сядала на пианото. Даже съм започнала късно. Мама ме е питала: "Искаш ли да свириш?", казала съм "да" и така.

.: А бийтбоксът кога се появи?

Pe4enkata: Преди 4 години, даже на 1 октомври, деня на музиката, станаха 4. От един мой приятел и съсед започна. Бяхме в една компания и той беше започнал да се занимава с това още преди 2 години, но го беше срам да показва. В крайна сметка се отпусна и зариби и мен. 

.: И така започна да се упражняваш сама?

Pe4enkata: Ами да, в интернет се учех, там имаше уроци.

.: А как се качи на сцена? Как се случи първият път?

Pe4enkata: Ами първият път беше през 2009 година, на 26 юни. Тогава беше Третият национален beatbox шампионат в България и в интерес на истината пуснах клип абсолютно на майтап, тъй като този мой приятел ме накара. Уж на майтап, пък стигнах до финала и взех и трето място. Може би точно тази награда ме стимулира да продължа напред.

.: А занапред как го виждаш? Разбрах, че искаш да се занимаваш с опера?

Pe4enkata: За момента се опитвам да покажа на хората с моята първа песен, че бийтбоксът не е само "пп" и "тт" , а може и да участва в песни и да прави музика. Искам да покажа, че това е вид музикално изкуство.

.: Така ли си представяш бийтбокса – в песни и колаборации като тази с Графа и Бобо?

Pe4enkata: Да, даже много по-разширено. Сега като за начало пускам своя първи самостоятелен сингъл "Този бийт".

.: Разкажи ни за него.

Pe4enkata: Режисьор е Васил Стефанов, звукозаписът направи Митко Цветков. Песента е интересна от тази гледна точка, че е изцяло бийтбокс, в нея няма инструменти. Там се проявявам за пръв път като певица и всичко, което чуете, ще е излязло от моята уста.

.: Сега си 12-ти клас, нали? Какво ти предстои тази година?

Pe4enkata: Матури. (смее се) Освен тях - бал.

.: Готвиш ли се за бала?

Pe4enkata: Не. Честно казано, не съм мислила за рокли, обувки. Това в момента ми е на доста заден план. Сега трябва да свиря, да пея, да правя бийтбокс, но и това ще си дойде във времето.

.: Предстои ти кандидатстване. Къде искаш да учиш?

Pe4enkata: Да, ще кандидатствам с оперно пеене. В Консерваторията или в НБУ.


Сподели.