Path of Exile Open Beta - Diablo за без пари? Не! По-добро от Diablo и за без пари!

Pinterest LinkedIn +

Жанр: екшън ролева игра Година: 2013 Разработва: Grinding Gear Games Издава: Grinding Gear Games Платформа: РС

Diablo ли? Diablo е една скучна, еднообразна, линейна, скандално надценена игра, която се върти най-вече и основно около така наречения си "аукцион" и идеята за вливане на колкото може по-буйни и изобилни парични потоци в касичката на Blizzard/Activision.

Какво ще кажете обаче за екшън RPG алтернатива, която е не само по-увлекателна, оригинална като замисъл и геймплейна концепция, но и напълно, ама напълно безплатна?

Ще кажете – няма такова нещо под слънцето! Така де – безплатен обяд? Хм...

Скептицизмът ви бързо ще се изпари още с първите ви стъпки в Path of Exile – заглавие, по което малкото новозеландско студио Grinding Gear Games работи вече повече от шест години. Считано от днес (23 януари) то навлезе в етап "отворена бета версия", т. е. играта е достъпна за свободно сваляне от http://www.pathofexile.com/

Какво е изключителното точно в този представител на сравнително гъсто населения напоследък екшън ролеви жанр?

Естествено, най-ярката отличителна черта на Path of Exile е фактът, че играта е напълно безплатна. При това тук не говорим за "безплатна докато тече бетата" или "безплатна за достъп след закупуване на копие от играта" (Gild Wars стил), а безплатна по замисъл, идея и дефиниция!

Виждаме как след това изявление вроденият ви скептицизъм отново надига глава с въпроса: "Добре, а в такъв случай как възнамеряват тия симпатяги да си възвърнат вложените години упорит труд и финансови средства?"

Отговорът е "микротранзакции" и дарения, но не бързайте да махате пренебрежително с ръка! Успехът (феноменалния успех всъщност) на заглавия като споменатия вече Guild Wars ясно доказаха, че това далеч не е толкова невъзможна задача, колкото звучи и изглежда на пръв поглед.

В този ред на мисли – Guild Wars до такава степен се утвърди като успешен пазарен модел, че напоследък доста ММО заглавия, стартирали като "платени" (Star Wars: Old Republic, Age of Conan, Lord of the Rings Online) последваха примера на Arena Net и понастоящем не изискват заплащане на месечни такси за игра и разчитат само и единствено на микротранзакции.

Ако не сте запознати с тази концепция, ето идеята й накратко: въпреки че самата игра и онлайн достъпът до нея са безплатни, тя предлага опция за закупуване на различни екстри, вариращи от козметични (променящи по някакъв начин външния вид на героя, но неоказващи пряко влияние върху геймплея) до бонуси като уникални брони, оръжия, отвари, подобряващи временно някои от характеристиките на персонажа и други, които дават редица несъмнени предимства на всеки, който ги е закупил.

Разликата при Path of Exile е, че това е първото заглавие от този клас, авторите на което официално са декларирали, че няма да предлагат екстри и бонуси, които по някакъв начин да влияят върху геймплея или да ограничават общото игрално преживяване. Това означава че в Path of Exile няма да се продават супероръжия, мегаброни, отвари които превръщат за часове героя ви в кръстоска между Скалата и Айрън мен. Играта няма да изисква и допълнително заплащане за отключване на определени части от нивата да речем или някои от достъпните класове персонажи.

С други думи ще можете да й се насладите изцяло, без ограничения, а всички евентуални плащания (микротранзакции), които бихте направили, ще са напълно доброволни и по ваш избор.

Уникалните неща в Path of Exile не свършват обаче само с факта, че е безплатна. Първо и преди всичко играта ще ви изненада с визия, която едва ли сте очаквали от напълно свободно за сваляне и игра заглавие. На фона на други подобни примери от жанра (Torchlight) Path of Exile изглежда поне на нивото на Titan Quest, макар и една идея по-зле от Diablo 3 да речем.

Дори и на фона на това изявление не бихме ви препоръчало да я съдите прекалено строго – да не забравяме, че тук говорим за заглавие, намиращо се все още в бета стадий и съответно не изглежда нито по-добре, нито по-лошо от споменатото вече Diablo 3 например по времето, когато играта на Blizzard се намираше на същия етап от разработката си.

Всъщност ако трябва да сме обективни, Path of Exile предлага значително повече и по-интересни неща отколкото публичната бета на Diablo 3. Първо и преди всичко разполагате с цели шест достъпни за игра класове герои. Три от тях са RPG класика: воин (Marauder), крадец/рейднжър (Ranger) и магьосник (в случая магьосница – Witch). Другите три са хибридни – смесващи характеристики от първите три базови класа – Duelist (воин/крадец/рейднжър), Templar (воин/маг) и Shadow (крадец/маг).

Готин момент е представянето на всеки от героите по време на първоначалния избор на един от тях – един по един те пристъпват напред и следва кратък монолог, с който се описват и разказват своята история. Много приятно хрумване от страна на Grinding Gear Games, което придава елемент на подчертана индивидуалност на всеки от класовете – нещо, което липсва в повечето екшън ролеви игри.

От чисто геймплейна и концептуална гледна точка Path of Exile ще ви изненада с много и любопитни хрумвания, голяма част от които определено са новост в жанра (нещо, което трудно може да се каже за юбер-комерсиалния й конкурент Diablo 3).

Първо и преди всичко – дървото с уменията. Докато Blizzard се постараха да окълцат максимално опциите за гъвкаво развитие на героя, ограничавайки скиловете буквално до санитарния минимум за игра от този клас, Grinding Gear Games са направили точно обратното.

Path of Exile ще ви посрещне с впечатляващо огромно и разклонено дърво с умения, което на пръв поглед изглежда плашещо комплексно! Възможностите са практически неизчерпаеми и заедно с опцията за случайно генериране на нивата в играта предполагат безброй преигравания, всяко от които различно от предходното.

Добре позната система за лекуване/възстановяване на резерва от мана също изглежда "позната" само на пръв поглед. Интересно хрумване е вместо да пълните инвентара си (който всеки фен на този вид заглавия знае, че вечно не достига) с колби "здраве" и "мана" да имате строго ограничен брой слотове (пет), в които да ги поставите. След това те се изразходват последователно и се пълнят автоматично докато се биете с ордите гадини, с които ви залива играта.

С времето се сдобивате с колби, които имат по-голям обем или уникални колби, които предоставят и допълнителни екстри при употреба!

Друга любопитна иновация, която също може да ви се стори "позната", е свързана с така наречените socketed items (т. е. предмети със слотове, в които можете да поставяте различни скъпоценни камъни, подобряващи характеристиките на предмета).

За разлика от повечето подобни игри в Path of Exile тази екстра е реализирана по малко по-различен начин. Преди всичко можете да поставяте и махате камъни във всеки слот на всеки предмет свободно и без ограничения. Единственото изискване е цветът на камъка да пасва на цвета на слота.

Вторият интересен момент е, че всеки камък трупа "опит" независимо от героя – колкото повече го използвате, толкова по-добър стара той! Контролът върху процеса е значително по-ограничен от схемата за развитие на героя например (нямате възможност да управлявате точно как да се подобряват бонусите, които камъкът дава), но все пак идеята е новаторска и оригинална.

Приятно впечатление прави и това, че играта отказва да ви държи за ръчичка, водейки ви от един маркер по картата към друг, неотклонно следвайки стрелката на верния ви компас. Ако желаете да откриете това, към което ви насочва задачата от поредната мисия, просто ще трябва да изследвате картата!

Монетарната и търговска система на играта също е доста оригинална. Изненадващо тя не е "злато" базирана (или използваща някаква друга "валута"), а работи по-скоро на бартерен принцип. Когато продавате плячката си срещу намерените брони, оръжия, амулети и прочее, получавате... свитъци за идентификация (или други използваеми артефакти). После срещу тях пък можете да закупите други предмети. Отделно разбира се съществува (понеже играта е онлайн базирана все пак) и система за търговия между играчите, но засега там нещата са малко мътни, тъй като участниците са сравнително ограничен брой.

Все пак не всичко е цветя и рози в Path of Exile. Отчитайки бета статуса на играта, трябва да отбележим някои слабости в интерфейса – например липсва бутон за бързо сортиране на инвентара – нещо, което дори вече "архаични" заглавия като Titan Quest предлагаха. Самият инвентар е на моменти вбесяващо ограничен (предметите са доста обемисти и наличното пространство свършва за нула време).

За да е досадата пълна, в играта липсва интелигентно решение на този проблем – каквото беше домашният любимец в Torchlight например, който можеше да изпращате по всяко време до най-близкия град, за да продава излишната плячка. Това разбира се са дребни проблеми, но се набиват в очи, защото са част от тежкото наследство на жанра още от времето на първото Diablo и през годините много екшън ролеви игри предложиха достатъчно много и достатъчно удачни и интелигентни решения за справяне с тях.

Надяваме се с развитие на играта и напредването на бетата Grinding Gear Games да вземат мерки и да коригират тези дребни, но досадни недостатъци на продукта си.

Разбира се очаквайте и куп чисто технически проблеми – сривове, грижи с някои звукови карти, драйверни проблеми, но, съдейки по отзивите в официалния форум на играта, на този етап те са все по-редки и авторите реагират максимално бързо на всеки докладван бъг.

В това отношение радва и фактът, че вратите на Grinding Gear Games са широко отворени за всякакъв вид конструктивна критика и предложения – нещо, което не може да се каже за повечето "мастити" съвременни корпоративни гейм студия.

На финала можем да обобщим следното – Path of Exile на етап отворена бета изглежда не просто като достойна алтернатива на Diablo 3, a като истинска заплаха за хегемонията на Blizzard. Ще следим с интерес и за в бъдеще този проект, който определено има потенциал да измести от сърцата и умовете на екшън RPG феновете разочаровалото ги нееднократно напоследък Diablo.


Сподели.