Пътешествие в непознатото с "Изгубеният град Z" на Дейвид Гран

Pinterest LinkedIn +

Изчезването на легендарния британски изследовател Пърси Фосет е една от най-големите мистерии на ХХ век. От неговата история се вдъхновяват доста писатели, включително и самият Артър Конан Дойл. "Изгубеният град Z" обаче не е приключенски роман, а мащабно проучване за живота и последната експедиция на Фосет. Дейвид Гран майсторски ни повежда по стъпките на Фосет през смъртоносните джунгли.

"Изгубеният град Z" не е книга, която се чете на един дъх. Тя е пътешествие, за което няма да ви е необходима тежка екипировка, но пък ще ви потопи дълбоко в една от най-големите мистерии на миналия век. Ако досега не сте попадали на името Пърси Фосет, ето какво трябва да знаете: полковник Фосет е английски географ, топограф, археолог, изследовател на Южна Америка. 

Недоволен от възможностите, които предлага военната кариера, Фосет мечтаел за пътешествия и предизвикателства, каквито по-големият му брат Едуард описвал в романите си. През 1900 година Пърси Фосет започва своето обучение в Кралското географско дружество в Лондон. Лекотата, с която усвоява новите знания, е изумителна и след едногодишно обучение той покрива изпитите си с отличие.

Дейвид Гран, американски журналист, известен с работата си за престижни издания като "Ню Йоркър" и "Ню Йорк Таймс" и автор на няколко бестселъра, тръгва по стъпките на Фосет, започвайки именно от архивите на Кралското географско дружество. 

"Изгубеният град Z" е първата книга на Гран, а успехът ù е повече от категоричен. Бестселър №1 на Ню Йорк Таймс, тя е преведена на повече от 25 езика и е номинирана за наградата "Самюъл Джонсън". 

На границата между биография и журналистическо разследване, "Изгубеният град Z" проследява детайлно историята на полковник Фосет от детството му, през първите стъпки в изследователската дейност, до станалата трагичноизвестна последна експедиция през 1925 година, от която Фосет така и не се връща.

Изгубеният град ZИзчезването на Фосет е обявено за една от най-големите мистерии на ХХ век. В продължение на няколко десетилетия то провокира множество авантюристи да тръгнат по стъпките му в опит да го открият. Голяма част от тях губят живота си. Останалите се завръщат с празни ръце.

Дейвид Гран се впуска в собствено проучване, което, макар да е замислено не като изследователска мисия, а като журналистическо разследване, също включва пътуване през смъртоносните джунгли. Какво освен жаждата за приключения провокира толкова много хора да се впуснат в подобно смъртоносно начинание?

Теорията на Пърси Фосет е, че в джунглите на Амазонка има следи от мистична цивилизация. Дали съществува наистина описваният от изследователя изгубен град Z? Теория, която Фосет развива, но не успява да докаже, и която продължава да вълнува въображението на писатели, режисьори и пътешественици.

Гран описва Фосет така: "Той е последният от големите викториански изследователи, дръзнали да навлязат в некартографираната територия само с мачете, компас и едва ли не дарена свише целеустременост".

Книгата му вдъхновява едноименния филм на режисьора Джеймс Грей с участието на Чарли Хънам, Робърт Патинсън, Иън Макдърмид и Сиена Милър, който е ще бъде показан в рамките на тазгодишното издание на фестивала Cinelibri.

Ако сте любопитни да научите повече за историята на полковник Фосет и неговата последна експедиция, най-прекият път към "Изгубеният град Z" е ТУК.

Сподели.