Първи регулации за предупредителен шум от електрическите коли

Pinterest LinkedIn +

Електрическите коли са опасно тихи и това може да доведе до инциденти. Затова Великобритания става една от първите държави, в които влизат в сила специални изисквания за наличието на предупредителен шум от тези автомобили, съобщава Autocar.

Изискванията са в сила от 1 юли т.г. Те задължават всички нови изцяло електрически автомобили, да излъчват предупредителен звук, когато се движат назад и когато се движат напред със скорост по-ниска от 20 км/ч.

Системата ще трябва да генерира звук, който да наподобява традиционен двигател с вътрешно горене. Този звук е разпознаваем за пешеходците и е достатъчен да ги предупреди. Освен това обаче шофьорите ще имат възможност да го деактивират, когато преценят, че това е допустимо, например при движение в гараж.

Системата е задължителна за всички изцяло електрически превозни средства с 4 или повече колела. От юли 2021 г. тя ще стане задължителна и за хибридните автомобили.
Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.