Първи фестивал на Федерико Фелини в България

Pinterest LinkedIn +

За пръв път в България ще се проведе кинофестивал, посветен на творчеството на легендарния италиански кинорежисьор Федерико Фелини (Federico Fellini), стана ясно на пресконференция днес.

Фестивалът на Фелини ще бъде открит от българския режисьор Теди Москов на 23 март в столичния Дом на киното с една от най-емблематичните ленти на италианеца - "Амаркорд", съобщи директорът на София Филм Фест Стефан Китанов. Дните, посветени на режисьора, ще продължат до 12 април. На кинофестивала ще бъдат показани за пръв път едни от най-известните филми на Фелини като "Казанова", "Сатирикон", "Клоуните", "Джулиета на духовете", както и последната лента на режисьора "Гласът на луната". Освен всичките му двайсет пълнометражни игрални филма ще бъдат показани и още три късометражни и три реклами за Банка ди Рома, направени от Фелини.

Христо Друмев и Стефан Китанов за откриването на фестивала на Фредерико Фелини. 

Фестивалът на Федерико Фелини е организиран от Италианския културен институт, София Филм Фест и Националния дворец на културата със съдействието на италианското киностудио "Чинечита", предоставило филмите.

"Този фестивал е почти чудо - първата ретроспекция от филми на Фелини в България. Радвам се, че най-сетне успяхме да направим това нещо", споделя Умберто Риналди - директор на Италианския културен институт. На пресконференцията присъстваха още Христо Друмев- директор на НДК и Владимир Н. Трифонов - програмен мениджър на бившето кино "Център", който оповести програмата на фестивала.

Владимир Трифонов, Умберто Риналди и Христо Друмев разясняват подробностите около фестивала.

Прожекциите на всички филми на Федерико Фелини ще се осъществяват в Дом на киното и кино Люмиер, а цената на билетите ще е между 4 и 6 лева.

Едновременно с дните, посветени на италианския режисьор, на 27 март излиза и второто издание на биографичната книга "Аз, Фелини" от поредицата "Амаркорд" на издателство "Колибри". Книгата е издадена за пръв път в България преди около 20 години и съдържа разкази на режисьора, които той е споделял в продължение на 14 години с американска авторка.

Сподели.