Париж пуска най-голямата мрежа от електрически велосипеди

Pinterest LinkedIn +

Париж е един от най-замърсените градове в света, но и един от водещите най-активна борба с този проблем. Една от новите мерки е пускането на най-голямата мрежа от електрически велосипеди, съобщава "AutoBlog".

Мрежата "Veligo" ще разполага с 10 000 електрически велосипеда, които ще могат да се използват под наем. Тя е собственост на общинската компания за публичен транспорт на IDFM. Компанията още от сега планира да увеличи мрежата до 20 000 велосипеда, което ще я направи най-голямата в света.

Електрическите колела няма да изместят вече съществуващата платформа "Velib", която позволява на жителите и гостите на града да наемат обикновени велосипеди. Ще има обаче една съществена разлика. Колелата на "Velib" трябва да се взимат и оставят на специални велостоянки. Електрическите велосипеди на "Veligo" ще се наемат за цял месец и ще стоят в дома на клиента.

Цената на услугата ще е 40 евро на месец. Подобно на картите за метрото обаче, работодателите ще могат да покриват 50% от цената, което ще намали месечната такса за потребителя до 20 евро.

Велосипедите могат да изминават около 9 км. изцяло на електричество, като се зареждат и при въртене на педалите, което увеличава пробега и улеснява човека при изкачване на баир например. Платформата ще стартира през септември 2019 г. с 10 000 колела.
Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.