Панорама “Световни киношедьоври от 70-те, 80-те и 90-те” в Дом на киното

Pinterest LinkedIn +

Между 29 септември и 19 октомври в “Дом на киното” в София ще се проведе панорамата “Световни киношедьоври от 70-те, 80-те и 90-те”. В програмата на форума за включени заглавии от различни национални кинематографии, оставили следа в историята на световното кино.

Сред шедьоврите от 70-те са “Сталкер” на Андрей Тарковски, “Последно танго в Париж” на Бернардо Бертолучи, “Рим” на Федерико Фелини, “Дерсу Узала” на Акира Куросава, “Китайски квартал” на Роман Полански, “Москва не вярва на сълзи” на Владимир Меншов, “Ах, този джаз” на Боб Фос, “Портокал с часовников механизъм” на Стенли Кубрик, “Полет над кукувиче гнездо” на Милош Форман, “Професия: репортер” на Микеланджело Антониони, “Незавършена пиеса за механично пиано” на Никита Михалков, “Последното метро” на Франсоа Трюфо.

 Десетилетието на 80-те ще бъде представено от “Гара за двама” на Елдар Рязанов, “Синьо кадифе” и “Диво сърце” на Дейвид Линч, “Бразилия” на Тери Гилиъм, “Амадеус” на Милош Форман, “Фани и Александър” на Ингмар Бергман, “Името на розата” на Жан-Жак Ано, “Матадор” на Педро Алмодовар, “Париж, Тексас” и “Криле на желанието” на Вим Вендерс, “Извънземното” на Стивън Спилбърг, “Метро” на Люк Бесон.

 Филмите от 90-те са: “Криминале” на Куентин Тарантино, “Легенди за страстта” на Едуард Зуик, “Стреляй!” на Карлос Саура, “Ъндърграунд” на Емир Кустурица, “Да бъдеш Джон Малкович” на Спайк Джоунзи, “Пианото” на Джейн Кемпиън, “Да устоиш на Пикасо” на Джеймс Айвъри, “Колкото толкова” на Джеймс Айвъри, “Бягай Лола” на Том Тиквер, “Да напуснеш Лас Вегас” на Майк Фигис, “Трейнспотинг” на Дани Бойл, “Разум и чувства” на Анг Лий, “Танцуващо сърце” на Баз Лурман, “Кралица Марго” на Патрис Шеро, “Мостовете на Медисън” на Клинт Истууд, “Жега” на Майкъл Ман.

Специално за панорамата е предвиден абонамент, с който зрителите ще получат отстъпка от редовната цена на билета, която е 5лв. / 3лв. за учащи и пенсионери.

Виж програмата на панорама “Световни киношедьоври от 70-те, 80-те и 90-те” Тук.

Сподели.