Отново закопчаха Дарил Хана, този път за еко протест пред Белия дом

Pinterest LinkedIn +

Американската кино и театрална актриса Дарил Хана (Daryl Hannah), чиято филмография включва роли в касови продукции като Blade Runner, Splash, Wall Street и Kill Bill, както и изява във видеоклипа на Роби Уилямс към песента Feel, беше арестувана за нарушаване на обществения ред пред Белия дом.

50-годишната Хана, чиято кариера в киното стартира през 1978 г. с участие във филма на Браян Де Палма - The Fury, е активен защитник на околната среда и има собствен блог, посветен на еко инициативи. На 30 август тя е взела участие в организиран седящ протест срещу изграждането на нефтопровода Keystone XL, с който ще бъде удължен опериращия от юни 2010 г. Keystone Pipeline, свързващ находищата на Athabasca Oil Sands Corp в североизточна Алберта, Канада с рафинериите в Монтана, Небраска и Оклахома. Ако проектът бъде одобрен, Keystone Pipeline ще се "протегне" до Gulf Coast.

"Всички ние сме тук днес, за да кажем НЕ на робството, да кажем НЕ на добива на петрол, не на нефтопровода Keystone", каза Хана от името на стотината еко-активисти, участващи в протеста, ситуиран на тротоара на 1600 Pennsylvania Avenue, гледащ към резиденцията на президента Барак Обама.

Досието на актрисата, която е стриктен веган (вегетарианец, който не консумира каквито и да било продукти от животински произход), вече включва две полицейски задържания по подобни поводи. През 2006 г. тя бе арестувана, след като прекара три седмици "залепена" за орехово дърво в знак на протест срещу разрушаването на една от най-големите ърбан ферми в Югоизточен Лос Анджелис.

Три години по-късно Хана отново наруши американското законодателство, взимайки участие в седящ процес срещу прокопаването на мина в планински връх в Западна Вирджиния.

Сподели.