Отново ще разцъфтят "Цветята на Корана"

Pinterest LinkedIn +

Фестивалът с най-добрите филми от Близкия Изток и Северна Африка започва за втора поредна година.

Събитието ще тече в три киносалона (Дом на киното, Евро синема и Червената къща) от 14 януари до 18 февруари.

Фестивалът ще бъде открит официално на 14 януари в Дома на киното с прожекцията на филма "Плачещата върба” на най-награждавания ирански режисьор Маджид Маджиди.

Два са основните акцента в програмата на фестивала – новото иранско кино и киното на страните от Северна Африка - Алжир, Тунис, Мароко, Сенегал и Мавритания. .

Освен иранското и африканското кино, традиционно ще гледаме и най-добрите заглавия от съседна Турция. Тази година сред тях си заслужава да се отбележат фестивалният фаворит "Сестра ми и ружите”, както и един от най-награждаваните турски филми за последните години "Моят Марлон и Брандо”.

Освен филмовата програма, тази година фестивалът "Цветята на Корана” ще има и няколко съпътстващи събития.

Сред тях е литературно четене на арабски и персийски автори (Низар Каббани, Адонис, Аниса Даруиш, Фадуа Тукан, Парвин Етесами и Нима Юшидж), което ще предшества премиерата на биографичния филм за Джеляледин Руми "Мевляна: Да преминеш в духовното” на 28 януари в Дома на киното.

Преди премиерата на документалния филм "Преоткриването на Персеполис” на 1 февруари в Евро синема, зрителите ще могат да опитат традиционен ирански чай и вкусни ориенталски сладкиши.

На 26 февруари в Червената къща ще се проведе дебат на тема "Ислямската заплаха отново на мода”, последван от прожекция на френския филм "Създай ми страна”, представящ ежедневието на децата на имигрантите в Париж.

На 14 януари в Дома на киното ще бъде открита изложбата "Арабският свят на фокус”.

Сподели.