Открийте тайните на молекулярната кухня

Pinterest LinkedIn +

Молекулярна кухня – ето едно понятие, обвито в мистерия. Какво е това – бъдещето на храната или нещо, от което да се пазим? Качествено ново изживяване или нещо, достъпно само за малцина богаташи? Ето за какво става въпрос...

Първо на първо, да разсеем едно подозрение – молекулярната кухня не означава, че продуктите са с миниатюрни размери. Не знаем дали някой си е въобразявал нещо такова, или току-що се разкрихме като тежки лаици в областта на гастрономията, но държахме да го споменем.

Не, молекулярната кухня съчетава познания от областта на физиката и химията, за да трансформира вида и вкуса на храната, както и усещането от нея. Резултатите са нови и интересни кулинарни постижения – коктейли в ледени сфери, хайвер от зехтин, прозрачни равиоли... С подходящите инструменти няма невъзможни неща. Забравете за познатите форми на нещата – на път сте да ги промените неузнаваемо.

За щастие, не е необходимо да сте микробиолог или ядрен физик, за да се докоснете до изкуството, наречено молекулярна кухня. Трябва ви само едно – стартов комплект "Молекулярна кухня", тип "направи си сам" (цена 110 лв.). В него ще намерите всичко, което ви трябва, за да експериментирате с храната си.

Пакетът включва четири предварително измерени хранителни добавки, с които да работите. Не се плашете от имената им – компонентите като калциев лактат, натриев алгинат и соев лецитин изглеждат като нещо, с което трябва да се борави само със специален костюм и противогаз. В действителност обаче са точно обратното: съставки, които ви позволяват да готвите ястия от типа на балончета от ментов хайвер, шоколадови спагети, лимонова пяна и много други.

В допълнение получавате също шест специализирани инструмента, както и DVD с 50 рецепти, с които да впечатлите гостите си. Вярно, че като малки ни казваха да не играем с храната, но случаят предполага точно това.

Да кажем обаче, че не сте точно кулинарна личност – от готвене се интересувате само като потребител. Може би обаче сте коктейлен тип! Тайните на молекулярните магии са отворени и за вас – с комплекта "Молекулярно мохито" (цена 70 лв.).

Превърнете "Мохитото" си в плаващ ментов хайвер и зрелищна пяна или го капсулирайте в сфера, която се пръска в устата ви. Както и с предния сет, получавате няколко съставки и инструменти, с които да ги обработите, така че да постигнете нещо футуристично.

Разбира се, получавате и книжка с инструкции, за да не създадете по погрешка пирамидално мохито. Това би било странно, съгласете се.

В същата насока е и комплектът "Молекулярна Маргарита" (цена 70 лв.). Ако се чудите как ще ги различавате с предния, напомняме, че молекулярната кухня не ги смалява на размери.

Създайте киш "Маргарита", гарниран с пресен лимонов мус, добавете капка цвят, като създадете лазурно сини перли, или капсулирайте "Маргаритата" си във формата на ядливо мехурче.

Научната фантастика често ни казва, че в бъдещето няма да ядем както сега, а ще вземаме по едно хапче с вкус на пържола и ще сме заситени за цял ден.

Не знаем дали молекулярната кухня е бъдещето на храненето, но определено изглежда супер интересно и си заслужава да се пробва поне веднъж!

Купи комплект "Молекулярна кухня" ТУК

Купи комплект "Молекулярно Мохито" ТУК

Купи комплект "Молекулярна Маргарита" ТУК

Сподели.