Откриха Софийския международен панаир на книгата 2019

Pinterest LinkedIn +

На 10 декември, вторник, се откриха две от най-значителните и мащабни събития, свързани със съвременната литература и книгоиздаване в България – 47-ото издание на Софийския международен панаир на книгата и Седмият софийски международен литературен фестивал, организирани от асоциация "Българска книга". Панаирът и фестивалът по традиция се провеждат на шест нива в Националния дворец на културата и ще продължат до неделя, 15 декември.

В дните между вторник и неделя включително Софийският международен панаир на книгата очаква всички приятели на книгите с над 160 книгоиздатели и книгоразпространители от България и чужбина, а още от първия ден на изложението се провеждат вълнуващи литературни срещи на сцената на културната програма на ет. 4 на НДК, западно крило, с премиери на най-новите книжни заглавия у нас; срещи с десетки автори, издатели и преводачи; детски и юношески събития; срещи с автори на щандовете на издателствата. Всичко това ще превърне Националния дворец на културата в притегателен център за почитателите на книгите в навечерието на коледните празници.

На сцената на културната програма и на щандовете на изложителите са ораганизирани срещи и представяния на авторите Або, Александър Иванов, Антоанета Николова, Антон Георгиев, Боян Боев, Бранимир Събев, Васил Лазаров, Весела Люцканова, Владимир Зарев, Владислав Христов, Владислав Шпилман, Гал Сасон, Гери Турийска, Даниел Пенев, Деметра Дулева, Джим Ал-Халили, д-р Стефан Сергиев, Елена Павлова, Здравка Евтимова, Иван Кулеков, Ивинела Самуилова, Изабел, Ина Иванова, Камелия Александрова, Камелия Кучер, Красимира Хаджииванова, Манол Глишев, Мартин Илиев, Мартин Касабов, Мартина Илиева, Митко Новков, Надежда Динева, Нели Лишковска, Николай Терзийски, Пенко Пенков, Петя Кокудева, Пламен Антов, проф. д-р Лилия Райчева, проф. Огнян Герджиков, Радостина Ангелова и Александър Станков, Симеон Ботев, Стефан Цанев, Таня Иванова, Татяна Попова, украинските автори Гаска Шиян, Остап Сливински и Христя Венгринюк, Христо Милков, Юули Ниеми от Финландия.

Детски модул на културната програма на Панаира на книгата очаква и най-малките читатели. Заповядайте на среща с автограф с Невена Басатова, автор на практичния наръчник "Детска академия за добри обноски". Очакват ви още представяне на приказката с образователни игри от Мая Бочева-Уики "Защо медът е толкова сладък?"; представяне на книгата "Художникът почти вълшебник", Вадим Лазаркевич в четири приказки; викторината "Аз познавам мотовете!"; загадките на Арендел; представяне на книжката "Приключенията на Поля" от Анжелина Денчева; среща с автограф с детския поет Виктор Самуилов; приказният свят на "Дисни"; представяне на книгата "Детски пиеси" от Недялко Йорданов; среща с автограф с художничката Невена Ангелова; представяне на новата книга от поредицата за приключенията на Боби - "Боби на Празника на плодовете", заедно с д-р Людмила Емилова и Владимир Шишков.

До този момент в Софийския международен литературен фестивал са участвали повече от 250 поети и писатели от 28 държави. Фестивалът е своеобразен форум, който събира на едно място български и световни автори, създава пространство за диалог и за среща на литературите, на големите и малките езици, на културите на различните държави. Общото между гостуващите автори в седмото издание на Софийския международен литературен фестивал не е нито територията, нито задължително близката култура. Обединява ги езикът, на който пишат. Международната програма на фестивала тази година е посветена на френскоезичната литература и нейното многообразие, което в значителна степен идва от писатели, за които френският език не е майчин. Това обичайно са автори от бивши колонии или такива, които избират да пишат на този език. Затова за тазгодишните гости на фестивала може да се говори като за френскоезични писатели от различни точки на света.

Традиционно литературният фестивал се провежда на сцената в Мраморното фоайе в НДК по време на Софийския международен панаир на книгата. Анна Мои, Самира Негруш, Жан-Марк Тюрин, Бернар Коман, Дени Терио, Армел Жоб, Жан Портанте, Франсоа-Анри Дезерабл, Аксиния Михайлова и Елица Георгиева са сред гостите тази година.

1600 кв.м. изложбена площ, изключително наситена съпътстваща културна програма, премиери на най-новите книжни заглавия у нас, детска програма, десетки срещи с български и чуждестранни автори, преводачи и издатели, Литературен фестивал с над 100 гости очакват читателите в Националния дворец на културата със специални предложения по случай коледите празници.

Сподели.

Относно автора

За Катя Димитрова журналистиката е не просто професия, а начин на съществуване. Интересите й са свързани с международната политика, лайфстайла, здравето, науката и технологиите, а хобитата – с литературата, театъра и хубавата музика.