Отказаха се да правят... светещи растения

Pinterest LinkedIn +

Kickstarter.com може и да е страхотна платформа, от която са тръгнали стотици впечатляващи технологични проекти и културни инициативи. Сайтът за споделено финансиране обаче е изпълнен и с виртуалните останки на не по-малко неуспешни начинания.

Сред тях е на път да се нареди и Glowing Plant (Светещо растение) − единственият проект за генно модифицирани организми, който някога е набирал средства в crowdfunding платформата. Припомняме, че преди няколко години той успя да набере в нея над 480 000 щатски долара от повече от 8400 дарители, за да създаде генномодифицирани растения, които светят в тъмното. Повечето от хората, финансирали проекта, трябваше да получат семена на такива футуристични растения, които да засеят в домашни условия.

Още по време на кампанията Glowing Plant стана обект на разгорещени спорове. Поддръжниците на идеята ентусиазирано обясняваха колко хубаво би било да създадем растения, които могат да светят, и по този начин да намалим разходите за улично осветление или за такова в градините и фермите.

Според противниците на начинанието обаче подобни генетично модифицирани растения биха могли да се окажат опасни, особено ако бъдат оставени да се разпространяват безконтролно в природата. А когато 8000 случайни граждани имат намерение да си посадят такива, където им скимне, контролът просто би бил невъзможен.

В крайна сметка проектът успя да събере близо половин милион долара, но екипът зад него просто не се справи с реализацията на идеята си. По думите на Антъни Евънс, главен изпълнителен директор на компанията зад проекта "Taxa Biotechnologies", той е бил прекалено амбициозен за възможностите на съвременната синтетична биология.

Това, което екипът все пак е успял да създаде, е... генетично изменен ароматизиран мъх. А колкото до онези над 8400 души, финансирали първоначалната идея, те могат да получат срещу парите си новия продукт. В противен случай компанията ще трябва да им възстанови вложените средства.

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.