Отдават почит на българския филмов плакат

Pinterest LinkedIn +

В изложбена зала "Средец" днес, 12 януари беше открита изложба под надслов "Български филмов плакат". Повод за събитието е предстоящият Ден на българското кино (13 януари).

Организаторите на изложбата са Министерство на културата и ИА "Национален филмов център" със съдействието на фондовете на Българската национална филмотека. Експозицията беше официално открита от изпълнителния директор на ИА "Национален филмов център" Александър Грозев и заместник-министърът на културата Иван Токаджиев.


Снимка: Avtora.com

Изложбата е събрала 50 репродукции на плакати на някои от най-известните български филми от периода 1930-1990 г. В експозицията присъстват плакати на филми като "Под игото", "Оркестър без име", "Любимец 13", "Всичко е любов", "Войната на таралежите", "Рицар без броня".


Снимка: Avtora.com

Основна цел на тези 50 плаката е да представят част от останалото в историята изкуство на филмовите плакати. Експозицията ще бъде отворена за посещение до 21 януари.

Освен изложбата "Български фимов плакат" по случай Деня на българското кино салоните на "Одеон", "Дом на киното" и "Евро-българския културен център" ще прожектират безплатно класически български филми. В рамките на тържествата ще се проведе и традиционната церемония по раздаване на годишните награди за филмово изкуство, която ще се състои на 13 януари от 19 ч. в Театър "Българска армия".

Сподели.