Отчаяни съпруги (Desperate Housewives)

Pinterest LinkedIn +

Замисляли ли сте се какво се крие зад щастливите усмивки на идеалните на пръв поглед семейства? И дали красивата ви съседка не е убила някого? Ако сте фенове на "Отчаяни съпруги" (Desperate Housewives), вероятно поне веднъж ви е минавала подобна мисъл. Забавен, напрегнат, различен и много женски, сериалът, чийто създател е Марк Чери (Marc Cherry), бързо се превърна в едно от най-успешните заглавия на ABC и промени завинаги представата за идеалната американска съпруга от предградията.

Променливо като времето, вечно като света, често неразбираемо за околните, ненужно сложно и изненадващо устойчиво - такова е женското приятелство. Или поне приятелсвото между четирите основни "отчаяни съпруги", чиито роли са поверени на Тери Хачър (Teri Hatcher), Фелисити Хъфман (Felicity Huffman), Марша Крос (Marcia Cross) и Ева Лонгория (Eva Longoria).

След осем сезона, впечатляващ международен успех и милиони фенове, Desperate Housewives  приключи на 13 май тази година. Финалът на сериала едва ли би могъл да бъде наречен грандиозен или непредвидим, но определено няма да ви разочарова. Освен свежото чувство за хумор, което винаги е било една от основните причини за успеха на поредицата, създателите на Desperate Housewives не са забравили да вмъкнат и едно особено симпатично напомняне, че там където завършва една мистерия, винаги започва нова.

Идеята:

Desperate Housewives е създаден по идея на Марк Чери (The Golden Girls, The Golden Palace). Работил като сценарист и продуцент на няколко не особено успешни поредици, като комедийния сериал Some of My Best Friends, Чери среща известни затруднения преди някой да обърне внимание на проекта му. В крайна сметка обаче това се случва и Desperate Housewives бързо се превръща в един от най-успешните сериали на ABC.

Началото:

След като проектът на Марк Чери е подкрепен от продуцентите на ABC, Desperate Housewives стартира на 3 октомври 2004 г. Пилотният епизод е гледан от над двадесет и един милиона зрители, а до края на сезона интересът към сериала се увеличава. Финалният епизод има над тридесет милиона зрители. Успехът му обаче не се изразява единствено в зрителския интерес и високия рейтинг. Още с първия сезон Desperate Housewives печели Златен глобус и няколко награди Еми. През 2007 г. сериалът вече е един от най-популярните по цял свят. 


Героите и звездите

Мери Алис Янг (Mary Alice Young)

Може би най-характерната черта на Desperate Housewives е фактът, че историята е разказана от Мери Алис - самоубила се домакиня, която продължава да "наблюдава" живота на семейството и четирите си приятелки - Бри, Линет, Сюзън и Габи.

В ролята на Мери Алис е Бренда Стронг (Brenda Strong). Освен като разказвач, Стронг се появява и в ретроспекции и спомени в Desperate Housewives, а със сигурност сте я виждали и като гост звезда в още няколко доста популярни серила като Curb Your Enthusiasm, Low and Order: Criminal Intent и Boston Legal.

Бри Ван де Камп (Bree Van de Kamp)

Консервативна, морална и педантична, Бри се старае да постигне абсолютен перфекционизъм във всичко, което прави - в брака, в отглеждането на децата и работата си. За съжаление това не винаги се получава - първият й съпруг й изневерява, децата й я смятат за прекалено властна, а тайните, които трябва да крие стават все повече. Бри преминава през втори неуспешен брак, проблеми с алкохола, сложни взаимоотношения с приятелите си и накрая се оказва съучастник в убийство.

Ролята е поверена на Марша Крос (Marcia Cross). Актрисата е добре позната на феновете на сериалите с участието си в Melrose Place и с появите си в Zeinfeld, Ally Mcbeal и CSI: Las Vegas.

Габриел Солис (Gabrielle Solis)

Габи е бивш модел, красива, суетна и впечатляващо целенасочена. Въпреки че първоначално изобщо не е въодушевена от живота в предградията, Габи успява да се адаптира и да се превърне във важна част от "Уистерия Лейн". Съпругът й Карлос (Рикардо Антонио Чавира) в крайна сметка се оказва любовта на живота й, въпреки постоянните им спорове, темпераментните им характери и няколкото раздели. Всъщност двамата се обичат толкова, че са готови да убият един за друг. Буквално.

Ролята на Габриел Солис донася на Ева Лонгория (Eva Longoria) номинация за Златен глобус. През осемте години, в които се снима в Desperate Housewives, Ева Лонгория може да се похвали и с немалко роли в киното, сред които са изпълненията й в Black Days, The Sentinel и Over Her Dead Body. 


Сюзън Делфино (Susan Delfino)

Сюзън е забавна, понякога прекалено емоционална, рисува и винаги подкрепя приятелките си. След като преживява доста тежък развод, благодарение на дъщеря си Джули, която в някои отношения е много по-зряла емоционално от майка си, Сюзън все пак успява да открие любовта на живота си - Майк Делфино (Джеймс Дентън). След няколко раздели, финансови трудности, емоционални и автомобилни катастрофи, двамата в крайна сметка се превръщат в спокойно и щастливо семейство. Но не за дълго.

В ролята на Сюзън е Тери Хачър (Teri Hatcher). Актрисата става особено популярна още през деветдесетте години с ролите си в сериалите Lois & Clark и Zeinfeld, появява се като гост звезда в комедийните сериали Frasier и Two and a Half Men. Освен това вероятно я свързвате и с ролите й на големия екран  - Tomorrow Never Dies и Spy Kids.

Линет Скаво (Lynette Scavo)

Брилянтна и изключително успешна бизнес дама в миналото, Линет се оказва майка на пет деца и домакиня, но никога не спира да се опитва да получи всичко, включително и кариера. И да бъде най-добра във всичко, което прави. Бракът й е една от малкото стабилни и успешни връзки на "Уистерия Лейн", въпреки че и в него не липсват тайни и кризи, тя и съпругът й Том (Дъг Савант) през повечето време са щастливи заедно. Само че понякога забравят колко много означават един за друг.

Ролята на Линет е поверена на номинирата за Оскар Фелисити Хyфмaн (Felicity Huffman). Актрисата успява да привлече вниманието на Академията с изпълнението си във филма Transamerica на Дънкан Тъкър.

Историята:

"Уистерия Лейн" - тиха, красива и спокойна улица в предградие, чиито обитатели изглеждат щастливи и съвсем обикновени. Истината зад идеалните им семейства и взаимоотношения обаче често е много по-различна от образа, който се опитват да представят пред съседите си като всяко семейство има своите тайни.

Любопитни факти:

Всъщност дамите от приятелския кръг на "отчаяните съпруги" почти винаги са пет. Не само заради ежеседмичните си игри на покер, а и защото през сезоните винаги се появява по някое допълнение към неизменното каре на Бри, Сюзън, Линет и Габи. Първоначално това е Мери Алис, но след нейната смърт, в приятелския им кръг се опитват да се "вмъкнат" Иди, чиято роля е поверена на Николет Шеридън (Nicollette Sheridan), Катрин - Дейна Дилейни (Dana Delany) и Рене - Ванеса Уилямс (Vanessa Williams).

Музикалната тема, която звучи в началото на всеки епизод на сериала, е композирана от Дани Елфман (Danny Elfman) и е отличена с награда Еми. Елфман е един от най-известните филмови композитори в Америка. Негово дело е музиката към повечето филми на Тим Бъртън.

Сподели.