От Gmail към Outlook в няколко лесни стъпки

Pinterest LinkedIn +

Напоследък Microsoft започнаха да стават доста активни. След като прекара последните няколко години в летаргия, лежейки на стари лаври, софтуерната мега корпорация се събуди в един много различен свят. Свят, в който доминантната роля на прословутото Win (а покрай него и MS) лого далеч не е толкова сигурна, колкото господата в Редмънд смятаха.

Докато Windows лагерът тънеше в лениво блаженство, агресивните ходове на Apple и Google бавно, но сигурно изяждаха пазарния дял в ниши, традиционно окупирани от Microsoft.

Днес с инициативи като Microsoft Surface, Windows 8 и Windows Phone 8 корпорацията показва ясни признаци на събуждане, но явно редмъндският щаб вижда, че това може да не се окаже достатъчно на този етап.

Поради тази причина през последните 18 месеца Microsoft правят онова, което могат най-добре - удрят по всички фронтове. И удрят здраво. Дали това е заявка за бъдещето или просто моментна паника, само времето ще покаже, но активизирането на софтуерния гигант е повече от очевидно.

Един от последните "ответни удари" на корпорацията носи името Outlook.com. Да, точно така! Приликата с прословутия десктоп мейл агент, който придружава Windows още от версия 3.1 насам, не е случайна. Само че този път не говорим за поредната му ревизия, а напълно преобразена, онлайн базирана услуга за обмен, управление и администриране на електронни съобщения, която (не е изненада) използва установената база на досегашния Hotmail.

Разбира се, от Microsoft разбират, че рестартът на стара услуга с нов дизайн и ново (всъщност добре забравено старо) име няма да е достатъчен, за да мотивира потребителите да напуснат удобните екосистеми на Apple и Google.

Точно затова една от най-примамливите опции, които новият/стар Outlook.com предлага, е възможност за всички досегашни потребители, използващи алтернативни услуги (най-вече Gmail) да преминат максимално безболезнено към нов пощенски сървър.

Освен изключително улеснения преход, Microsoft обещават още и адресна книга с директна връзка към популярни social network сайтове като Facebook, Twitter и LinkedIn с възможност за незабавен обмен на съобщения от и към тях направо от новия Outlook интерфейс; връзка с cloud услугата SkyDrive, както и с новото семейство онлайн Office приложения, които бъдещият софтуерен пакет ще предложи.

В случай че се чувствате изкушени, ето как можете да замените вашия Gmail акаунт за чисто нов Outlook.com (при това без никакви промени в рутината на работа). По думите на самите Microsoft получавате абсолютно същия комплект опции и лекота на работа, но с малко по-различен интерфейс.

Стъпка 1: Outlook акаунт

Това е най-лесното. Дори ако вече имате съществуваща Windows Live, MSN или Hotmail регистрация нещата стават автоматично и без ваша намеса.

Ако пък досега не сте имали досег с някоя от многобройните онлайн услуги на Microsoft, създаването на нов акаунт отнема буквално няколко минути.

Стъпка 2: Пренасочване на всички Gmail съобщения към новия акаунт

За целта е нужно да влезете във вашия Gmail адрес и да го настроите така, че да пренасочва (forwarding) всички входящи съобщения към алтернативния си Outlook.com акаунт. Няма пречка да запазите Gmail адреса си активен, но ако желаете, можете просто да го настроите така че да архивира или направо да изтрива вече пренасочените съобщения.

Стъпка 3: Прехвърляне на всички стари съобщения от Gmail в Outlook

За целта от полза ще ви е услугата Microsoft TrueSwitch (https://secure5.trueswitch.com/hotmail/)

Просто влезте на адреса й и следвайте инструкциите на екрана. Преходът отнема няколко клика на мишката.


Сподели.