"Още една мечта", или човек е толкова луд, колкото са луди мечтите му

Pinterest LinkedIn +

За какво мечтаят хората и каква е връзката между отказването от цигарите и банковите обири? Отговорите на тези и още няколко любопитни въпроса ще откриете в "Още една мечта". Филмът на Николай Мутафчиев е забавен, остроумен и различен, а главните роли са поверени на Койна Русева, Диляна Попова, Мира Бояджиева и Ирена Тодорова.

"Още една мечта" е първият пълнометражен филм на Николай Мутафчиев, който, освен режисьор, е и актьор, появявайки се в малка, но запомняща се роля в лентата. Сценарист на филма е Христина Апостолова, с която Мутафчиев работи и във филма "Ти гониш", който беше отличен с награда UNFPA в конкурса за късометражно кино на социално значима тема. Този път творческият тандем залага основно на комичното, но в "Още една мечта" се промъкват и няколко сериозни теми.


Всичко започва с четири очарователни дами, които искат да откажат цигарите. Докато посещават терапия, чиято цел е да им помогне да се справят, първо, с никотиновия глад, а после и с останалите проблеми в живота си, им е поставена задача да си измислят мечта, която да следват. Не всеки може да отговори бързо на въпроса за какво мечтае, но една от тях (Ирена Тодорова) предлага банков обир.

Освен че планирането на обир не помага за отказване на цигарите, те бързо установяват и че им липсва някой, който да измисли план. А един неуспял кинорежисьор стига до извода, че когато те отвлекат четири луди жени, нямаш кой знае какъв избор, освен да им помогнеш. Ролята на режисьора е поверена на Моню Монев. Голямото предизвикателство, пред което се изправя персонажът му, не е съставянето на план за обир, а сработването с четирите темпераментни, всяка по свой начин, дами, но той успява да се справи и с него.

Дамите са Койна Русева (Love.net), Диляна Попова (Love.net, Стъклен дом), Мира Бояджиева (Стъклен дом) и Ирена Тодорова, а персонажите носят имената на самите актриси, но това става ясно чак в края на филма. Мечтите им са съвсем обикновени - семейство, щастие, приятели, пари..., за разлика от самите тях. Те са ексцентрични, крайни, прекалено емоционални, твърде мълчаливи, много различни една от друга и едновременно с това идеален екип. И ще разберат не само какво е необходимо, за да ограбиш банка, но и как се краде кола, откъде се купуват оръжия, защо са важни прегръдките и колко лесно може да се обърка един иначе много добър план.

Освен тях към актьорския състав се присъединяват и Мария Силвестър, Китодар Тодоров (Операция "Шменти капели"), Деян Донков (Под прикритие) и Силвестър Силвестров, който е и продуцент на лентата.

"Още една мечта" е забавна комедия, в която абсурдното е напълно оправдано, сериозното не е прекалено сериозно, а някъде между отказването от цигарите, планирането на обир и ограбването на банка, четири луди (по особено симпатичен начин) жени и един отчаян кинорежисьор успяват поне отчасти да сбъднат мечтите си и да се сприятелят. Резултатът е филм, който си заслужава да се види, защото ще ви зареди с положителни емоции.

Сподели.