Орлин Алексиев с отчет за инвестициите на СОПФ в обекти с културно-просветно предназначение

Pinterest LinkedIn +

Столицата на България, София, е древен град с богата история, който същевременно е и модерен, с присъствие в европейския и световен културен календар.

Според председателят на Съвета за управление на Специализирания общински приватизационен фонд Орлин Алексиев от Столична община, подпомагането на обектите с културно-просветно предназначение е от особена важност за града и неговите жители. Ето защо значима цел на Столична община е разкриването и възползването от потенциала на изкуствата, културата и творчеството в града.

Главните приоритети в областта на културата са в посока развитие на инфраструктурата във всичките ѝ аспекти, в това число като материална база, информационни дейности, финансови инструменти и човешки ресурси. Прилагането на иновации и проактивното отваряне в културните процеси е сред основните дейности, за които работи Общината. А също и фокусиране върху образованието и способността за активно развитие и участие.

За период от над 3 години, от Специализирания общински приватизационен фонд са отпуснати средства в размер на 2,3 млн. лева за инициативи в областта на културата. Това са проекти, които са обвързани с ремонти в общински сгради, в които са настанени читалища, а също и строително-монтажни работи и закупуване на апаратура за общинските театри, ремонти и преустройства на помещения в художествени галерии, извършване на ремонтни дейности в други общински сгради с културно, образователно или просветно предназначение, информира Орлин Алексиев.

Над 1,1 млн. лева са предоставени за ремонтиране на читалища, в това число читалище „Черноризец Храбър", м. Мусагеница, читалище в р. Лозенец, НЧ „Св. Св. Кирил и Методий - 1926“, кв. Враждебна и читалищна сграда в с. Горни Богров, р. Кремиковци, прилагане на мерки за енергийна ефективност в сградата на НЧ „Елин Пелин - 1926“ с. Бусманци, р. "Искър" и за ремонти на салон на НЧ "Светлина – 1928", с. Лозен, р. Панчарево.

За общински театри т СОПФ е отпуснал общо 384 хил. лева, за периода 2015-2018г. Средствата са използвани за подмяна на климатичната инсталация и за закупуване на сценично оборудване на МГТ „Зад канала" и за доставка на осветителна техника за театър "Възраждане".

157 хил. лева са вложени в неотложни ремонти в Софийска градска художествена галерия (СГХГ) и галерия „Васка Емануилова“ – филиал на СГХГ, както и за преустройство на фоайе и видеонаблюдение на галерия "Дечко Узунов".

Финансирането на ремонтни и преустройствени работи в сгради и помещения с културна насоченост, извън изброените, е малко над 600,0 хил. лева, и включва подмяна на абонатна станция в Софийска градската библиотека на пл. „Славейков“ № 4, преустройства на сградите на ОКИ „Средец“ за Център за изпълнителски изкуства и на ОКИ Дом на културата “Искър” с цел създаване на Детски център. Финансирани са и ремонтни дейности в къща-музей "Н. Балкански", р. "Изгрев", чрез "Музей за история на София".

През 2018 г. стартира реализацията на един от най-крупните и перспективни проекти на Столична община – преустройството на бившата топлоцентрала на НДК за Център за изкуствата. Началното финансиране е в размер на 350,0 хил. лева.

Специализираният общински приватизационен фонд е агенция, създадена през 1994-а година, имаща за цел да влага средствата от продадената общинска собственост в проекти, гласувани от СОС Агенцията изпълнява стратегията за развитие на Столичния общински съвет и се управлява от Съвет за управление, председател на който е Орлин Алексиев – общински съветник от ПП ГЕРБ.
Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.