Издадоха речник на кей поп културата

Pinterest LinkedIn +

Корейската поп култура, добила широка популярност по целия свят с названието "кей поп" (K-pop), е сред най-модерните течения и в България през последните години. Кей поп е много повече от музикален жанр. Понятието обозначава субкултура, която има милиони фенове по света, а освен това и собствен жаргон, в който понякога е трудно да се ориентират дори феновете.

За лесна и бърза ориентaция в света на кей попа кореецът Усун Канг е написал специален речник. Изданието събира 500-те най-важни думи и изрази от корейската поп култура, включвайки и точното им произношение. Целта на речника е да покаже значението на думите в контекста на кей поп културата, защото без културния си произход те си остават загадка. Речникът включва както информация за произхода и конкретната употреба на изразите, така и реални разговорни примери.

Всеки любопитен читател може да го използва за бързи справки или като учебно пособие. Справките с речника могат да бъдат интересен начин за разширяване на знанията – прозорец към света на модерната корейска култура.

Авторът Усун Канг е роден в САЩ в семейство на корейски емигранти. Завършва университета Денвър в Колорадо, а след това придобива магистърска степен по психология в Ню Йорк. Пътува постоянно между Корея и САЩ и негова мисия е да популяризира корейската култура и история. Започва да се занимава доброволно с превод и писане на статии за различни сайтове през 2008 г. Набира такава популярност, че започва да получава десетки запитвания дневно, свързани с кей попа. Така решава, че феновете  имат нужда от издание, което да синтезира най-важното от корейската култура, и то представено по достъпен начин за хората от Европа и САЩ. 

Сподели.