Оркестърът на китаристите на Барселона за първи път в България

Pinterest LinkedIn +

На 31 януари 2020 г. легендарният Оркестър на китаристите на Барселона за първи път ще посети България и ще изпълни едни от най-емблематичните произведения от испански композитори. Публиката ще може да се наслади на вдъхновяващо изпълнение с акустични китари на творби от Исак Албенис, Мануел де Фая, Херонимо Хименес, Алехандро Санс и др.

Създаден преди 30 години от испанския композитор и китарист Сержи Висенте, оркестърът е признат за един от най-добрите и значими по рода си в световен мащаб. Множество световни турнета донасят славата на ансамбъла като изключително темпераментен и автентичен в изпълнението на испанска музика.

Всичко започва през далечната 1989 г., когато, преподавайки в престижната консерватория "Лисеу" в Барселона, маестро Сержи Висенте забелязва таланта на много свои ученици и в един момент решава да организира срещи, където те да могат да се запознаят помежду си и да музицират заедно.

Не след дълго придобитият опит и развитите способности на младите ученици подтикват маестрото тези сбирки да добият професионален характер и това води до създаването на Оркестъра на китаристите на Барселона – първия по рода си състав от китари, чиято многогодишна история и множество турнета в десетки страни му донасят световна слава.

В репертоара на оркестъра влизат произведения от различни епохи, но акцентът е върху изпълнението на традиционни испански произведения, написани от популярни композитори, като маестро Сержи Висенте лично се занимава със създаването на аранжиментите за акустична китара.

През 2009 година по време на двадесетото издание на Фестивала за китара и струнни инструменти в Барселона маестро Висенте дирижира оркестър от 250 китари, които изпълняват произведението "Vals Flamenco", и поставя рекорд за най-многобройно изпълнение на оркестър, съставен от акустични китари.

Оркестърът кани за участие в многобройните си концерти различни световноизвестни солисти – цигулари, танцьори и певци, с което прави програмата си още по-атрактивна.

На концерта в София съставът ще бъде съпроводен от вокалното изпълнение на изгряващото българско мецосопрано Салина Александрова, която вече блести на някои от най-престижните музикални сцени.

Любовта на певицата към испанската музика я среща с Оркестъра на китаристите на Барселона. След като чува гласа ù, маестрото я кани да участва в цикъл от концерти на оркестъра в една от най-престижните зали в Испания – "Палау де ла Музика". Това води до едно много успешно сътрудничество и интензивна концертна дейност.

Сподели.