Оратница: Не спираме да мислим за нов албум!

Pinterest LinkedIn +

Издебвам група Оратница на ON! Fest, един от вече многото фестивали, на които те имат участие. За да стигнат дотук обаче, Попа, Християн, Хорхе и Бъни са започнали като улични музиканти, където свирят заредени с доста ентусиазъм. Вероятно тъкмо ентусиазмът им ги сближава и в крайна сметка създават едно уникално съчетание от български фолклор, допълнен от традиционните тъпан, кавал и вокал с австралийско диджериду, перуански кахон, примесени с дъбстеп и дръм енд бейс звучене. В интервюто Попа (вокали) и Християн (кавал) разказват за пътя към голямата сцена, преживяването там и бъдещите им планове (които включват нови попълнения). Вижте още какво споделиха те за Avtora.com.

Наталия Иванова : Кои са Оратница и загубихте ли нещо от себе си по пътя от улицата до сцената?

Попа: Да, феновете от улицата! (смее се)

Християн: Феновете от улицата може би, да. Иначе сме четирима човека, които понякога са много объркани, понякога знаят какво искат и между тези два момента се раждат нашите парчета.

.: Наскоро сте участвали на турнета в Белгия и Словакия, на фестивали като Balkan Trafik и Brosella Folk&Jazz Festival. Разкажете ни как преминаха?

Християн: Това, което е най-прясно в момента, е случилото се в Белгия. За втори път сме там, хората бяха до известна степен подготвени, някои вече ни бяха виждали и реакцията от тяхна страна беше доста силна. Ние се радваме, че така добре се представихме, беше добра стъпка в нашия музикален живот, така да се каже.

Попа: Турнето в Словакия мина просто... Аз дори не го усетих – имаше период с по два концерта на ден. Беше много силно, най-често си сред природата. А и словаците определено знаят как да се забавляват и обичат много балканска музика като всеки балкански народ.

Християн: И медовина много обичат!

Попа: Да, и медовина!

Християн: Беше интензивно, много интензивно се случваха нещата там. Доста пътувахме, видяхме някои градове. Също имаше бурна реакция, въпреки че възрастовата граница имаше значение, тъй като възрастните хора ни гледаха доста шокирано, за разлика от по-младите.

Попа: Това е защото проповядваме демокрация по улиците!


.:Още един успех за вас е и първият ви албум "Оратница". Как го приема публиката?

Попа: Ами засега добре. Продажбите вървят стабилно, разпространява се в почти цяла България.

Християн: Все още е на материален носител, тоест на диск, все още не сме минали в интернет и се надявам скоро да не се случи това. Знаете тези практики със свалянето на музика и филми, но мисля, че за България е хубаво да се подкрепяме, особено млади групи, каквато сме ние. Но на този етап се радваме, че има купуваемост.

.:: А мислите ли за втори албум?

Попа: Да, не спираме да мислим за втори албум, откакто излезе първият. Още на 3 май, когато направихме дебюта на албума, си мисля за това как ще издадем втори албум и къде ще го промотираме и презентираме, но преди всичко трябва да направим и концепцията за него.

Християн: Имаме доста идеи в зародиш, които тепърва ще разработваме. Сега започна сезонът, бяхме разпръснати на доста места това лято, така че скоро започваме работа отново и стига да има вдъхновение и хармония - нещата се получават. 

Попа: И хОрмония! (смее се)

.: Други бъдещи планове, освен нов албум?

Попа: Аз лично искам да си направя още едно бебе! Това са моите планове.

Християн: Попа се е запалил да прави бебета напоследък, това му е хоби. Пожелаваме му успех в това начинание! Иначе, за съжаление, сега сме само двамата и можем да говорим само от свое име за планове. Аз лично съм последна година в университета, така че нещата са пред мен. Сега имам планове да се занимавам с туризъм и като цяло с балканска тематика, освен с музиката.


Сподели.