Orange Is the New Black

Pinterest LinkedIn +

Orange Is the New Black на Netflix е от сериалите, които предизвикват фурор. Награждаван, обсъждан, остроумен и смел, той е базиран на мемоарите на Пайпър Керман (Piper Kerman) и показва нещо, което досега сме виждали само в реалити формати - живота в един женски затвор.

Би било пресилено, ако наречем Orange Is the New Black скандален, но определено е доста провокативен и вероятно не би допаднал на всеки. Въпреки това поредицата бързо успя да си спечели сериозно количество фенове и да се нареди сред най-успешните сериали, стартирали през 2013 година.

Често сравняван с Weeds (Трева), Orange Is the New Black в никакъв случай не е типичен женски сериал. Това, с което печели вниманието на зрителите, е очарователната способност да показва трагични неща по забавен начин, съчетавайки иронията със сериозното без излишен драматизъм.

Освен с изобилие от ексцентрични персонажи поредицата на Netflix може да се похвали и с доста висок рейтинг. През първата седмица, след като е пуснат от стрийминг медията, Orange Is the New Black има повече зрители от другите две оригинални продукции на Netflix - сериалите House of Cards и Arrested Development (Развитие в застой).

Идеята:

Orange Is the New Black е базиран на едноименната автобиографична книга на Пайпър Керман. Тя прекарва една година в женски затвор, защото е участвала в незаконно пренасяне на пари от продажба на наркотици. Именно този период от живота си описва в книгата, която вдъхновява сериала. Идеята е развита от създателката на хитовия сериал Weeds (Трева) Дженджи Кохан (Jenji Kohan).

Всеки епизод на Orange Is the New Black проследява историята на една от затворничките, настоящето е преплетено с ретроспекции, от които става ясно как и защо дамите са се озовали в затвора.

Началото:

Orange Is the New Black стартира през юли 2013 година. Първите тринадесет епизода, пуснати от Netflix, привличат вниманието не само на зрителите, но и на критиката. Поредицата печели цял куп награди, сред които и отличието на Американския филмов институт (AFI) за най-добър сериал на годината, People's Choice Award за стрийминг сериал и Satellite Award за най-добър комедиен сериал. При подобен успех не е изненадващо, че сериалът е подновен за втори сезон.

Историята:

Пайпър Чапман (Тейлър Шилинг) е осъдена на 15 месеца затвор, защото преди десет години е помогнала за пренасянето на пари на наркотрафиканти. Иронията - давността на подобно престъпление е дванадесет години. Въпреки това като съвестен гражданин Пайпър е готова да поеме отговорност за действията си и признава вината си. След като завършва колеж, Пайпър се влюбва в Алекс Воз (Лаура Препън) - харизматична млада дама, която обаче работи за наркокартел.

Аферата им остава лош спомен от миналото за Пайпър, която е сгодена за талантлив млад мъж и има доста успешен бизнес с козметични продукти. Всичко това се срива, когато Алекс я посочва като свой съучастник. Само че Пайпър не е престъпник, тя е мило, възпитано и добре образовано русо момиче, което изобщо не е подготвено за живота в затвора. За капак Алекс е в същия затвор.

Героите и звездите:

Тейлър Шилинг (Taylor Schilling) е добре позната на киноманите с ролите си в The Lucky One и Argo. Ролята в Orange Is the New Black не е първата й поява в сериал, но определено е най-успешната в кариерата й до този момент. Номинирана е за "Златен глобус" за изпълнението си. Именно на нея е поверена ролята на Пайпър Чапман.

Винаги ще свързваме Лаура Препън (Laura Prepon) с That '70s Show - сериала, от който започват кариерите и на Мила Кунис и Аштън Къчър. Повече от вас вероятно са гледали Препън и в How I Met Your Mother. В Orange Is the New Black на нея е поверена ролята на Алекс Воз.

Майкъл Харни (Michael Harney), когото повечето от вас вероятно са гледали в Weeds и True Detective, е в ролята на Сам Хийли, началник на охраната на затвора. Въпреки че на пръв поглед изглежда разбиращ и честен, Хийли е абсолютен хомофоб. Фактът, че голяма част от дамите в затвора са гей, изобщо не му помага да преодолее тесногръдието си.

Джейсън Бигс (Jason Biggs) е най-известен с ролите си във всички части на комедиите American Pie (Американски пай). Този път обаче е в много различно амплоа. На него е поверена ролята на Лари, начинаещ писател и гадже на Пайпър. След като преодолява първоначалния шок от факта, че приятелката му ще влезе в затвора и че е имала връзка с жена, Лари предлага брак на Пайпър. За него също никак не е лесно да се справи със ситуацията, но въпреки това се опитва всячески да подкрепя Пайпър.

Сподели.