OOMPH! - Glaube Liebe Tod

Pinterest LinkedIn +

Когато един албум има успеха, който “Wahrheit oder Pflicht” постигна, на крачка от платинения статус, то очакванията за следващия могат да придобият неочаквани размери.

До момента OOMPH! успяват да преодолеят напрежението. Триото, което не толерира звездоманията, създава собствено студио и се концентрира върху правенето на музика, така както и предишните осем пъти – не обръщайки внимание на страничните фактори.  
 
"Успехът ни застигна след доста дълго време, така че вярвам имаме достатъчно силни характери, за да се справим с напрежението. Нямаме основен план, по който да изработваме новите парчета, а пък дори и да имахме, едва ли щяхме да успеем да се придържаме към него. Когато пишем песни и правим музика, го правим винаги заедно. Динамиката на самия процес в повечето случаи е непредвидима. Затова и ние самите понякога не знаем в каква точна посока ще се развият нещата, дали новите песни ще звучат по различен начин."
 
Новият им албум, девети поред, е вече факт. Заглавието е “Glaube Liebe Tod" (‘Belief - Love – Death’), а самият диск е най-разнообразният в дискографията на триото до момента. От него проличава, че OOMPH! са разгърнали музикалния си потенциал и са прибавили доста нови елементи към звученето си.
 
Добър пример за това е драматичната песен “Spiel mir das Lied vom Tod" (‘Play me the song of death’), чиито елементи са базирани на известната хармоника от саундтрака на класическия уестърн "Имало Едно Време на Запад". Групата признава за вдъхновението си от филмова музика, в частност, тази на Ennio Morricone.
 
Групата тотално навлиза в нови измерения с мрачната пиано-балада “Eine Frau spricht im Schlaf" (‘A Woman Talking In Her Sleep’), която поражда мистериозно чувство от шептящите вокали. Изчистените китари в  “Das letzte Streichholz" (‘The Last Match’) и дуум рифовете на “Land in Sicht" (‘Land Ahead’)  също представят групата в нова светлина пред феновете.   
 
Друг изненадващ елемент в албума е завръщането на групата към някои от по-старите мотиви, вдъхновявали музиката им в началото на 90-те.
 
Това личи най-силно в “Zuviel Liebe kann dich töten" (’Too Much Love Is Deadly’), в бонус парчето “Menschsein" (‘Being Human’) и в първия сингъл от албума -  “Gott ist ein Popstar" (‘God Is A Popstar’). 
 
Някои от другите парчета в албума са “Träumst Du" (‘Are You Dreaming?’) и “Mein Schatz" (‘My Dear’).
 
Според групата, “Glaube Liebe Tod" е концептуален албум, в който почти всичките текстове акцентират върху трите елемента от заглавието – вяра, любов, смърт. Групата обобщава, че текстовете метафорично описват ежедневието на човека, без да се опитват да избягат от него.
 
Групата:
Dero (вокали и ударни)
Crap (кийборд и китари)
Flux (смесване и китари)
 
Дискография:
Oomph! (1992)
Sperm (1993)
Defekt (1995)
Wunschkind (1996)
Unrein (1998)
Plastik (1999)
Ego (2001)
Wahrheit oder Pflicht (2004)
Glaube Liebe Tod (2006)
Сподели.