Интервю с Dero от немските индустриалци OOMPH!

Pinterest LinkedIn +

15 години музикална кариера, 8 албума, хиляди верни фенове - така в телеграфен стил могат да бъдат описани немските индустриалци OOMPH!

С последния си албум "Wahrheit oder Pflicht" те успешно щурмуваха музикалните класации. Още първият им сингъл "Augen auf" става златен, а след това и платинен с над 330 000 продадени копия. Самият албум също получава музикалната награда Golden Award.

Както всяка година, и тази германският фен сайт oomph-day.com, представи традиционното Oomph! Day парти за всички фенове на електро-индъстриъл групата.

Oomph! Day е официално Tribute парти, създадено от DJ DEMO през 1999 година и спонсорирано от немските гиганти от Jaegermeister. Почти винаги от самото му създаване на събитието са присъствали  членове от бандата, дори  и цялата група заедно. Тази година за разлика от другите, Oomph! Day се проведе в две версии Ахен - West и Дрезден - East. За разлика от предните години, тази имаше силно присъствие на гости от чужбина, някой от тях бяха и от Източна Европа, включително и от България.


Нашата представителка на Oomph! Day бе Албена Георгиева – основателка на българския съпорт клуб на OOMPH! (http://www.oomph.bulbg.com/) и съорганизаторка на OOMPH! Support East Europa. Представяме ви нейното ексклузивно интервю с Dero дадено специално за Avtora.com.
 

       
.: Първо моите поздравления за последния ви албум ”Wahrheit oder Pflicht”, станал е наистина добър! И искам да ви уверя, че не го казвам само от учтивост! ”Wahrheit oder Pflicht” не се разпространява официално в България - недостатък на местните представители на BMG - въпреки това бихте ли споделили с българските фенове вашите мисли относно този албум?

Dero: Първо бих искал да кажа, че страшно се радваме на факта, че очевидно в лицето на GUN-records, ние сме намерили идеалния партньор! В днешни дни стана изключително трудно да можеш да сключиш честен договор за издаване на албумите си (тъй като фирмите не искат да поемат прекалено много рискове и да взимат непрекъснато нови банди). Ние имахме щастието да спечелим огромна фен-база през последните 15 години на сцената и така можахме да получим добър и честен договор от страна на GUN . А иначе, "Wahrheit oder Pflicht" тематично се опитва да обхване бездните на човешката душа... аз лично винаги съм се интересувал повече от тъмната страна на човешката психика.


.: ”Wahrheit oder Pflicht” звучи много по-твърдо от “Ego” и “Plastik”. Каква  е причината да се завърнете към доброто старо тежко звучене?

Dero: Мисля, че отново дойде времето да сменим звученето, което в последните два албума се движеше в силно интровертна и меланхолична посока... Искахме просто отново да вложим една солидна порция агресия в нашите нови песни и  да насочим нашата ярост и гняв навън вместо навътре!


.: Обложката на албума изглежда много интересна и е някак си многозначна. Кажете няколко думи за нея? Каква идея се крие?
 

Dero: Снимката на обложката е от сцена към клипа  "Augen auf" и показва едно момиче, скрило ръце зад гърба си и в тях държи голям нож... какво възнамерява да направи с него, оставяме, естествено, напълно на въображението на зрителя... Ние сме фенове на филмите на ужасите, като на нас ни харесва по-скоро добре обмисленият ужас, които се разиграва в главата на хората, а не грубият и плосък такъв.


.: Първото издание на ”Wahrheit oder Pflicht” излезе в две версии-лимитирана и нормална. Защо нормалната съдържаше песни само на немски език. Как стигнахте до тази идея?


Dero: Този път създадохме доста повече немскоезични песни, отколкото когато и да е било преди и така стигнахме до идеята 4-те парчета на английски да бъдат включени като бонус материал в лимитираната версия. Според мен в днешно време е напълно легитимно чрез подобни лимитирани или специални издания (special editions) с много бонус материал да се стимулират феновете.


.: В началото "Brennende Liebe" не беше песен от албума. Как се стигна до идеята да поканите Sonja Kraushofer  от L’ame Imortelle да участва?

Dero: Ние познаваме Sonja от различни фестивали, на които през предишните години сме участвали заедно. Когато написахме песента "Brennende Liebe", си помислихме: ”Това трябва да бъде отново дует, както  при "Fieber" (с Nina Hagen). И така, премислихме кой глас най-добре ще хармонира на моя и  стигнахме до решението да бъде Sonja, след което я поканихме при нас в студиото и всичко се получи още при първият опит! Ние сме много радостни от резултата и съвместната работа с нея, която протече извънредно професионално и безпроблемно.
 

.: Последният ви, (засега) трети подред, сингъл”Sex hat keine Macht” излезе през септември миналата година. Няколко думи за него?

Dero: "Sex Hat Keine Macht" беше издаден, както преди това  "Brennende Liebe" и "Augen auf", освен в нормален вариант и като лимитирана DIGIPACK-версия, която съдържа видеото, една нова песен и различни ексклузивни ремикси. Ние оставаме верни на издателската стратегия на  GUN, тъй като я намираме за напълно справедлива и честна!!!


.: Кога да очакваме OOMPH! DVD?

Dero: За съжаление издателските фирми от нашите предишни творчески фази (SANCТUARY RECORDS, VIRGIN RECORDS ) и GUN до този момент не са стигнали до единно мнение по въпроса за авторските права върху материала, тъй като на последното турне ние изпълнявахме материал, създаден през всичките години на сцената. Поради тази причина, за добро или лошо, трябва да чакаме до следващия албум и турнето към него, докато се събере достатъчно материал, принадлежащ на времето към GUN.


.: Рядко се срещат банди, които успяват да останат заедно в техният оригинален първоначален състав. Вие сте от 15 години заедно. Как го постигате?

Dero: За толкова години ние имахме възможността да опознаем силните и слабите страни на характерите си и се научихме да възприемаме недостатъците си... Не се упрекваме един друг за грешките си, както биха направили повечето банди, които музицират заедно едва от година. Опитваме се да се разберем един с друг, както в един дългогодишен брак... с тази разлика, че все още правим секс заедно!!! (смее се)


.: Забелязала съм, че когато в една немскоезична песен се брои от 1 до 10 тя винаги става хит. Пример: Mo Do, Rammstein, Kraftwerk. Така се случи и с "Augen auf". Как би коментирал това?

Dero: Не смятам, че този факт е единствения индикатор за един хит, в края на краищата има достатъчно примери, които говорят за обратното. Мисля, че ние просто имахме късмет - нашият начин на работа не се е променил, тъй като ние пишем, продуцираме и миксираме  винаги всичко сами, също както и преди, в нашето собствено студио, и не сме зависими директно от никого.

Смятам, че тази песен беше един сигурен overkill на безжизнените  кастинг-клонинги, тъй като ние издадохме "Augen Auf" и, така да се каже, стъпихме в опозиция чрез тази песен, която е истинско противопоставяне на песните и видеоклиповете на superstar поколението, възпяващи перфектния свят. Хората искат съвсем очевидно отново музика, която има  история и развитие, и която е представена правдоподобно и автентично.


.: Коя беше до днес връхната точка във вашата кариера и кога сте преживели най-големите трудности?

Dero: Със сигурност една от връхните точки в нашата кариера беше нашето първо участие в Ню Йорк през 1993 година и нашата съвместна работа с Nina Hagen през 1999 г. Освен това и Европейското турне със Skunk Anansie през 1999 г. ни хареса много, тъй като те бяха една банда, която въпреки световният си успех са останали земни хора. Най-трудна беше, мисля, фазата между VIRGIN и GUN... трябваше ни много време, за да намерим нов идеален издател и това търсене беше много напрегнато и отчасти депресиращо и обезкуражаващо.


.: Когато не сте на турне или в студиото, какво правят DERO, FLUX и CRAP? Имате ли все още време за вас самите?

Dero: Човек трябва да се научи да използва това време да се отпусне, иначе просто може да откачи. Досега сме имали късмета да се справим с това, и  да си оставим достатъчно свободно пространство. Щастливи сме, че не само имаме нашата музика, но и приятели и семейства, които не ни възприемат като част от групата OOMPH!, а като съвсем нормални хора, каквито ние всъщност сме.


.: Ще ви се отрази ли сливането на BMG и SONY по някъкъв начин?

Dero: Съвсем скоро четохме някъде, че шефа на BMG е дал OOMPH!  като пример за музикалното бъдеще... това ни изпълни с надежди... остава да видим доколко това становище ще важи и занапред...!


.: И сега за финал, няколко заключителни думи и евентуално послание към българските фенове?

 
Dero: Много благодарим на нашите български слушатели и фенове! Надяваме се, че скоро ще можем да участваме на фестивал в красива България... Ще се радваме, да се срещнем очи в очи на концерт с вас!


.: Много благодаря за интервюто!

Dero: И ние много ти благодарим за разпространението на OOMPH!-вируса!!!

OOMPH! Support Bulgaria & East Europa/bzw. HYBRID PROMOTION/
Albena Georgieva ”Ehro” 2004/2005

www.oomph.bulbg.com
www.oomph-support.hux.de

Сподели.