Официална програма на София Джаз Пик 2005

Pinterest LinkedIn +

Найджъл Кенеди (Nigel Kennedy) ще представи спектакъла "Преживяването Кенеди", с който официално ще се открие най-големият джаз форум у нас - София Джаз Пик 2005. Концертът на виртуозния цигулар в НДК ще бъде разделен на две части.Както вече съобщихме, в първата Кенеди ще изпълни за първи път пред българска публика своята нова версия на “Четирите годишни времена” на Вивалди, съвместно с Оркестъра на Класик ФМ радио. Във втората част музикантът ще свири джаз, заедно със своята група от Полша – "Ярек Шметана джаз бенд".

Второто събитие в програмата на международния джаз фестивал е изпълнение на “Акустична версия”, на 21 март в клуб Backstage. През 2005 г. формацията празнува своя 20-ти юбилей и ще участва в София Джаз Пик в състав Христо Йоцов, Антони Дончев и Веселин Веселинов – Еко.

Друг основен акцент на фестивала е концертът на Ектор Зазу (Hector Zazou) - един от най-непредсказуемите и иновативни френски композитори и музиканти. Разнообразната му музикална кариера включва от рок, до френска импресионистична и традиционна африканска музика. Ектор Зазу предлага изненада с всяка нова композиция, което може да се чуе на 22 март, в зала “Люмиер” на НДК.
t
На 26 март, във фоайето на зала “България” ще бъде представена изложбата “Картини от живота на Louis Armstrong”, а в камерна зала “България” ще бъде прожектиран биографичен филм за легендарния джаз музикант. Вход свободен.

Също на 26 март в зала “България” ще се изявят последователно и Ангел Заберски с най-новия си проект и Денис Ролинс (Dennis Rollins, на снимката).

Талантливият пианист, аранжор и композитор Ангел Заберски ще представи най-новия си проект заедно с приятели и колеги. Музиката е авторска и притежава типично бендово звучене. Ще звучи “чист суинг” в изпълнение на:
tТромпети: Мишо Йосифов
Делян Давидков
Венци Благоев
tСаксофони:Борис Петров – Малкото Парче (алтсаксофон)
Васко Енчев (тенорсаксофон)
Петър Момчев (баритонсаксофон)
tТромбони: Владимир Славчев
Красимир Стефанов
Велислав Стоянов
tКонтрабас: Димитър Шанов
tУдарни: Стоян Янкулов
tПиано и композиции: Ангел Заберски – младши

Следващото изпълнение за вечерта е на Dennis Rollins’ Badbone & Co. Денис Ролинс създава групата си Badbone & Co. през 2000 г. Авторските композиции на Денис в двата албума ("Badbone" и "Make Your Move") са уникални и съчетават най-доброто от британския джаз-фънк. Брилянтни импровизации, експериментални елементи, прекрасни балади и най-страхотният фънк ритъм на света ще дойдат в София благодарение на Денис Ролинс, който се е превърнал в един от най-добрите тромбонисти на днешния джаз-фънк свят.

Дванадесет образа от личния иконостас на един пристрастен към джаза артист – Митко Трайчев ще бъдат представени в проект, който отдава почит на великите музиканти. Началото слага работата на Трайчев по корицата на книга за живота на баскитариста Джако Пасториус. След това се появяват и другите джазлегенди – Дюк Елингтън, Джон Колтрейн, Уес Монтгомъри, Чарли Паркър, Клифорд Браун, Майлс Дейвис, Дизи Гилеспи, Телониъс Монк, Чарли Мингъс, Бъди Рич, Бил Евънс.

Плакатите, базирани на векторни изображени и създадени по архивни фотографии ще бъдат показани на 30 март, в зала “България”.

Джаз Фокус 65” се събира отново след 40 години, в памет на големия български поет Радой Ралин. Музикантите, които ще участват в проекта на 30 март в зала “България” са:
t
Джаз Фокус 65 – Милчо Левиев – пиано
tt Симеон Щерев – Банана – флейта
tt Любен Борисов – Дъ Кемъл tt контрабас
tt Крум Калъчев – барабани
Със специалното участие:
tt Вики Алмазиду – вокали
tt Венцислав Благоев – тромпет
tt Димитър Шанов – бас
tt Димитър Семов – барабани
tt Йълдъз Ибрахимова – Живко tt Петров – Дуо
tt Любомир Денев – Бенд
И още:
Петър Петров – Парчето
tt Огнян Видев
tt Джони Пенков
Набраните от концерта средства се събират за фондацията “Радой Ралин”.

Fra Fra Sound e създадена в Амстердам в началото на 80-те. В групата са свирили различни музиканти, всеки от които е допринесъл за концертите на групата на различни артистични сцени. Първоначално фокусът на групата е бил върху изследването на суринамските стилове - kaseko, kawina и winti. От 90-те досега Fra Fra търсят връзките между различни музикални стилове, чийто произход е Африка. Чрез своите експерименти и трансформации Fra Fra Sound успяват да развият индивидуално звучене, в което карибските и африканските ритми се смесват с джазови импровизации. Тяхно изпълнение ще може да бъде чуто на 30 март

На 31 март последователно в залата ще се изявят Te Instrumental Project (T.I.P.) и Chris Tofield & The Bluesbenders.

С участието си на София Джаз Пик 2005, инструменталната формация Te Instrumental Project (T.I.P.) поставя начало на своето съществуване. Трима от четиричленния състав са добре познати от успешната поп-група “ТЕ” – Венко Поромански (барабани), Иво Звездомиров (бас) и Ясен Велчев (клавишни). В края на 2004 година в Германия свирят за първи път заедно с китариста Ясен Василев, който по-късно става и четвъртият член на T.I.P.

Музикантите от T.I.P. определят стила си като “smooth jazz”, в който не липсват елементи на “fusion” и “jazz rock”.

Ярък представител на новото блус поколение, Крис Тофийлд (Chris Tofield) е един от най-бързо развиващите се блус-певци на Америка. Chris Tofield & The Blues Benders свирят комбинации от оригинални и соул блус парчета.

Human Touch и Bundesjazzorchester, заедно с Peter Herbolzheimer последователно, са имената на изпълнителите в зала “България” на 2 април:

Human Touch е създадена през 1998 от великолепните музиканти Дейвид Линч, Ставрос Лантциас и Йотис Киортцоглу.

t
Bundesjazzorchester е създаден през 80-те години, с подкрепата на германското правителство и спонсори. За ръководител на Федералния джаз оркестър e избран Петер Херболцхаймер (Peter Herbolzheimer). Членовете на BuJazzO са на възраст между 14 и 24 години.

Петер Херболцхаймер е един от най-приветстваните лидери на бигбендове в Европа. Петер Херболцхаймер е първият музикант, който изпълнява джаз-фънк и фюжън композиции с бигбенд и в този смисъл е създател на нов музикален жанр.

На 3 април, отново в зала България, най-големият български джаз музикант и композитор Милчо Левиев и най-успешният български класически пианист Людмил Ангелов за първи път заедно в концерта “Срещата” от цикъла “Биохим Класик Джем” и в рамките на фестивала “София Джаз Пик”.
t


Сподели.