Обвиниха Lady GaGa в плагиатство

Pinterest LinkedIn +

Стефания Германота, по-известна като Lady Gaga, Interscope Records и най-голямата звукозаписна компания в света - Universal Music Group, са обвиняеми страни в съдебен иск за плагиатство, заведен от Ребека Франческати (Rebecca Francescatti) - звукозаписен артист и автор на песни от Чикаго, според която вторият сингъл от последния албум на Lady Gaga - Judas, е заимстван музикално от нейната собствена песен Juda, издадена през 1999 година.

Франческати изтъква като пряка улика по казуса факта, че продуцент на Juda е Браян Джоузеф Гейнор – дългогодишен сътрудник на Пол Блеър, по-известен като DJ White Shadow, който е автор и продуцент на няколко от парчетата, включени в Born This Way.

Judas обаче не е сред тях – съавтори и съпродуценти на парчето са самата Lady Gaga и другият й основен колаборатор, RedOne. Откъси от Juda могат да бъдат чути на различни места в мрежата, както и в YouTube, където са съпоставени припевите на двете парчета, от които на първо слушане не може да се предположи, че между тях има каквато и да било връзка.

Самата Франческати признава, че приликата не е поразителна, но е неоспорима и в подкрепа на твърдението й са се изказали редица експерти и музиколози. Изпълнителката претендира за процент от приходите от продажбите на Judas и обезщетение в неназовани размери. На този етап нито един представител на лейбълите, нито на Германота или Браян Гейнор, не е направил изявление по случая.

Lady Gaga бе обвинена в заимстване на музикални идеи и от Мадона след появата на пилотния сингъл от Born This Way – единственото парче от албума, достигнало първо място в Billboard Hot 100, а неотдавна срещу нея бе заведено друго дело – за усвояване на част от приходите от продажбите на аксесоар, направен по нейн дизайн, след като пълният им размер би трябвало да бъде предоставен на японския Червен кръст.


Сподели.