Общо 22 изложби на първия фестивал за дизайн в България "Sofia Design Week"

Pinterest LinkedIn +

Първият фестивал за дизайн в България, наречен "Sofia Design Weeк", ще приветства българските ценители до 12 юни. В програмата са включени 22 изложби и пет уъркшопа, водени от световноизвестни специалисти в тази област.

Според организаторите на инициативата, основната цел на фестивала е "да постави София на световната карта на дизайна и да инициира разговор за следващата идентичност на визуалната ни среда, както и да включи България в глобалната дискусия за смисъла и бъдещето на дизайна".

Всички желаещи могат сами да оценят творбите - изложбите са в Галерия "Академия", старата сграда на "Алианс Франсез", Софийска градска художествена галерия, Галерия "Васка Емануилова", Френски културен институт, както и на странни места като Водната кула в квартал Лозенец.


Част от "Града" на Ричард Нийсен..

Сред най-атрактивните експонати е пътуващата инсталация "ТМ City" на холандския дизайнер Ричард Нийсен. Неговият "град", както той сам го определя, има осем квартала, изградени от над 15 шрифтове, цветове и форми.

Интерес предизвиква и проектът на сънародника му Крис Кабел - инсталацията - "Shadow Life". Едва 33-годишен, той вече е носител на куп престижни награди, като от седем години работи в свое собствено студио, а продуктите му се предлагат на много места по света.

Не по-малко забележителна е и инсталацията на едно от най-утвърдените и търсени имена в съвременния индустриален дизайн - Константин Грчич.


"Shadow Life" от Крис Кабел...

Той има зад гърба си редица проекти за световни мебелни компании, като студиото му KGID се слави, както с индустриалните си предмети, така и с интериорните си проекти. Самият Грчич пък е известен предимно като виртуоз в създаването на най-трудната мебел - столът.

Забележителна е и експозицията на водещото истанбулско студио за дизайн, интериор и архитектура - Autoban. Проектите на двамата създатели на компанията редовно присъстват в модерни издания като Wallpaper и Icon, а те самите са носители на близо 10 световни награди за дизайн.


И изкуството да използваш по най-практичния начин продуктите на "Autoban"...

Сподели.