Обявиха победителите в кинофестивала в Sundance

Pinterest LinkedIn +

Голямата награда на американския фестивал за независимо кино в Sundance, който завърши на 27 януари, получи филма "Frozen River" на режисьорката Къртни Хънт (Courtney Hunt, на снимката).

Филмът, чийто сценарий също е дело на Хънт, разказва историята на жена от индианското племе Мохаук, която е включена в нелегалната имиграция на хора от Канада в САЩ. При връчването на наградата Куентин Тарантино (Quentin Tarantino), член на журито, каза: "това е най-завладяващият трилър, който съм гледал тази година".

Наградата за най-добър американски документален филм получи работата на Тиа Лесин (Tia Lessin) и Карл Дийл (Carl Deal) "Trouble the Water", разказваща за възстановяването на Ню Орлеанс след урагана "Катрина".

Наградата на публиката за игрален филм получи комедията на Джонатан Левин (Jonathan Levine) "The Wackness", който описва взаимоотношенията между млад дилър на марихуана и неговия психиатър, който също пуши трева. Главната роля в лентата се изпълнява от Бен Кинглси (Ben Kingsley).

Като най-добър чуждестранен филм бе отличена лентата на шведския режисьор Йенс Йонсън (Jens Jonsson) "King of Ping Pong".

Тазгодишното издание на фестивала, основан и ръководен от Робърд Редфорд (Robert Redford), бе посетено от звезди като Том Ханкс (Tom Hanks), Робърт Де Ниро (Robert De Niro) и др. Поводът за посещението на Ханкс бе премиерата на "The Great Buck Howard", в който той играе заедно със сина си Колин.

През годините премиера на Sundance са имали филми като "Проклятието Блеър", "Глутница кучета", "Мис Слънчице".
Сподели.