НСС се произнесе по повод жалбите срещу кампанията на bTV – Fairplay

Pinterest LinkedIn +

Четирите жалби относно рекламната кампания на bTV – Fairplay, отнасящи се до посланието на видеоклиповете с участието на Асен Блатечки и Криско, са уважени от Националния съвет за саморегулация, който излезе със следното решение по случая:

Четирите жалби относно рекламна кампания на бТВ Fairplay са допустими по смисъла на Правилника за приложение на Националните етични правила за реклама и търговска комуникация в Република България.

Етичната комисия е на мнение, че процесната търговска комуникация е в нарушение на Националните етични правила за реклама и търговска комуникация в Република България – чл.1.1. във връзка с чл.1.2.

Независимо от този факт, Етичната комисия счита, че идеята на бТВ Медия груп ЕАД за рекламната кампания Fairplay е благородна и безспорно полезна, тъй като основното послание на кампанията е да накара зрителите да се замислят, че когато теглят безплатно музика и филми от интернет, ощетяват творците, които харесват, и ограничават възможността за създаване на нови български оригинални продукции.

Но тъй като става дума за голяма национална медия с голямо обществено присъствие и значение, и съответно с голяма отговорност, клипът с начина на поднасяне на проблема обезсмисля неговата иначе благородна цел.

Що се отнася до възражението на БТВ Медиа груп ЕАД за липса на компетентност на Етичната комисия да се произнесе по жалбите поради това, че рекламното съобщение няма търговски характер, Етичната комисия намира възражението за неоснователно и като такова следва да се остави без уважение.

Темата за законосъобразността и етичността при безплатното теглене на файлове с музика, филми и други обекти на защитени права е сложна и наситена с много противоречиви аргументи от всякакъв характер. Не е задача на Етичната комисия да реши дали поведението на потребителите на безплатните сайтове и на торент сайтовете е укоримо от гледна точка на НК и ЗАПСП.

Безспорно кампанията на бТВ има своето основание. Въпросът, който Етичната комисия решава, е дали формата, в която е поднесено социалното послание, е адекватния, социално отговорна и почтена към зрителите и дали нарушава конкретни ограничителни разпоредби на Етичния кодекс.

В същото време Етичната комисия приема мнението на един от жалбоподателите, че клипът внушава, че поемането на справедливостта в свои ръце е нещо естествено, нормално и разрешено и не представлява никакъв проблем; клипът внушава, че "Така е честно!" - послание, което звучи като глас зад кадър.

Пълният текст на решението на НСС, част от който е публикуван фрагментарно по-горе, може да бъде прочетен тук>>

Сподели.