Новогодишната резолюция на Марк Зукърбърг: През 2015-та ще чета по две книги месечно!

Pinterest LinkedIn +

Броени часове преди края на 2014 година Марк Зукърбърг се обърна към своите над 31 милиона последователи в създадената и ръководена от него най-голяма социална мрежа в света – Facebook – в търсене на идеи за персонална цел, която да преследва и отстоява през 2015 година. Същата стъпка той предприе точно преди една година, след което декларира решението си да се среща на живо с различни хора всеки ден.

Сред предишните му успешно изпълнени, според собствените му твърдения, мисии, бяха консумацията единствено на зеленчуци или месо от животни, убити от него, и изучаването на мандарински.

Близо 10 000 души се включиха в инициативата, като много от предложенията не само събраха стотици харесвания, но бяха коментирани лично от 30-годишния незавършил висшето си образование възпитаник на Харвард.

Въпреки силната подкрепа за предложенията към Зукърбърг да прочете Библията и/или Корана, или пък да засади по едно дърво за всеки потребител на Facebook, той оформи своята новогодишна резолюция по следния начин: "Да изчитам по една книга на всеки две седмици през цялата 2015 година с фокус върху това да науча повече за различните култури, вярвания, исторически свидетелства и технологии".

Във връзка с новото начинание Зукърбърг стартира тематична Facebook страница, наречена "Годината на книгите" (A Year of Books), чрез която потребителите на мрежата могат да се информират за заглавията, които той чете, както и да ги дискутират, в случай че са запознати с тях и имат какво смислено да кажат. Логична стъпка за човек, който повече от всеки друг Facebook потребител се стреми да инициира създаване на нови социални контакти, привличане на нови потребители или най-общо да стимулира активността във Facebook.

За тази цел през последните месеци Марк организира и участва в голям брой Q&A сесии във Facebook, по повод на което мнозина Reddit потребители му предложиха да се пренасочи към тази конкурентна платформа, увлякла повече от 174 милиона души в резултат на усилията на едва 51 служители. За сравнение, тези във Facebook Inc. са 8350.

Ето какво гласи изявлението на Марк Зукърбърг, чрез което той съобщава новогодишната си резолюция за 2015 година, събрала над 110 000 харесвания и над 10 000 коментара.


Сподели.