Новите възможности с умните къщи, които се променят с нас

Pinterest LinkedIn +

По правило недвижимите имоти са стационарни и не подлежат на преместване. Няма да коментираме въпроси по отношение на преносимите къщи, а ще разгледаме подробно начините, по които един дом се трансформира така, че да ни осигури максимален комфорт и удобство.

Що е то пасивна къща и как ни служи?

Свикнали сме да употребяваме понятието пасивен за това, което не се движи. Защо и как са възникнали така наречените пасивни къщи и само с тяхната липса на движение ли е обвързано определението?

Още през 1991 година в Германия са разработени първите енергийно-ефективни сгради. Тяхната концепция се състои в това, че могат да осигурят всичко, което ни е необходимо за живот в тях. Чрез различни измервания и анализи, пасивните къщи доказват своето енергоспестяващо предназначение. Същевременно предоставят изключително висока степен на жилищен комфорт.

Прозвището пасивна се дължи на факта, че сградата няма нужда от активни отоплителни и охладителни системи. На външен вид подобна сграда не се различава по нищо от всички други, но покрива един от бързо развиващите се стандарти за енергийна ефективност. Последният се превръща във водещ отрасъл при новопостроените домове и обещава икономичен и пълноценен живот, като същевременно с това гарантира комфорт на околната среда.

С какво може да се похвали една пасивна къща

Основно изискване по отношение общото потребление на енергия за един пасивен дом не трябва да надхвърля 120 kWh на квадратен метър за година. За целта естествено се нуждаем от много добра топлоизолация. Тя може да варира в зависимост от местоположението и обичайните атмосферни условия.

Друго много важно условие за постигане на нужната ефективност е въздухонепроницаемостта. Това се отнася и за двете посоки. Както от вътре навън, така и обратно. Тук е нужно изграждането на подходяща вентилационна система. От нея зависи възстановяването на енергията от отработения въздух. Това се случва благодарение на топлообменник. За целта се изграждат въздуховоди със специално покритие, за да се избегне влага или замърсяване.

Как се случва магията

Пресният външен въздух се среща в топлообменника с изходящия отработен въздух. Основно правило тук е да не се допуска смесване. Отработения въздух отдава топлината си на пресния, след което последният преминава през филтър. Следваща стъпка е отвеждането му по въздуховодите към помещенията.

Свежият въздух се доставя от горната част на помещенията. Там се смесва с вече наличния и се отвежда до долната част на стаите чрез вентилационни отвори в интериорните врати. Доставеният пресен въздух не рециркулира и по този начин се възпрепятства развитието на бактерии и прах. Това може да е начин за превъзмогване и на редица алергии. Оказва се, че не е толкова трудно и непостижимо да живеем зелено, удобно и икономично.

Пасивни къщи от GreenParkSofia. Една сбъдната мечта!
Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.