Къщи от контейнери – хитът има своите предимства

Pinterest LinkedIn +

Здравите кутии от транспортната индустрия днес имат и други ценни приложения

Днес сградите от контейнери са се превърнали в хит, докато само преди няколко десетилетия кутиите са служили само за транспортиране. В края на 80-те идеята за създаване на обитаеми помещения от тях се патентова от Филип Кларк. Той за пръв път използва модулите като строителен материали, за да конструира жилище. Постепенно концепцията нашумява и намира своите многобройни приложения.


С какво ни впечатляват


Контейнерите могат да служат не само за изграждане на дом. Те са евтино и удобно средство, което можем да превърнем в офис, зала за спорт, магазин и дори учебно заведение. Каквито и да са предпочитанията ви, контейнерите предлагат неповторима алтернатива, защото се модифицират според желанията и индивидуалните нужди на всеки собственик.

Основните ползи и предимства на къщите от контейнери:


Устойчивост и достъпност


Това са едни от най-изявените им качества. И по-важното е, че дори използвани контейнери, а има милиони такива по света, които вече са извън експлоатация, могат да осигурят покрив на онези, търсещи своето пространство.


Бързина при издигането на сградата


Да имаш къща от контейнер, се оказва задача, съпроводена от минимални затруднения. Не са необходими сложни процеси, нито спазване на кой знае какви норми и закони. Работниците за изграждането също са сведени до шепа хора, а това е значително облекчение.


Без излишен ресурс и отпадък за природата


С контейнерите стените вече са налични, не трябва да се лее бетон, нито да се запълват зидове. Тук ресурсът е оскъден, а вместо да се претопява стомана при едно евентуално рециклиране, всичко това може да се спести и материалът да влезе отново в употреба веднага.


Стабилност и дълъг живот


Здравината на контейнерите е повече от завидна. Те могат да издържат тежест от близо 27 тона, а в дългосрочен план нещата изглеждат стабилни и непреходни. Какво повече можем да искаме от един дом?!


Предизвестен бюджет


Много ваши приятели, които вече са инвестирали в имот, вероятно са ви споделили, че окончателната сума се е оказала доста по-висока от очакваното. Това винаги е така, когато се разчита на традиционното строителство. С контейнерите всичко е предизвестено от самото начало. Елементите вече са изградени, остава само да изчислите средствата, които ще ви струва бъдещата къща.


Позволяват изолация и търпят промени


Вярно е, като цяло формата е стандартна и генерални трансформации е нереално да се обмислят. Контейнерите обаче позволяват поставянето на изолация, прекрояване на терена отвътре и т.н. дизайнерски идеи, свързани със спокойствието и комфорта на обитателите.
Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.