Новият/стар уеб магазин нa Google – всички плюсове и минуси на прекроения Google Play

Pinterest LinkedIn +

След краткото загатване по време на отминалата през май I/O конференция, очакваният редизайн на уеб магазина Google Play е вече факт. Както всички подобни сериозни промени, които предприе компанията напоследък, и тази носи куп добри, но и някои лоши новини за многобройните потребители на нейните услуги.

Първо добрите
Новият дизайн на сайта е страхотен. Много по-близко до визията на култовия Android, но чувстващ се прекрасно върху големия екран на всеки уеб браузър. Като цяло интерфейсът е много по-изчистен и прегледен, табовете за навигация са много по-малко на брой и различните менюта са по-добре организирани.

Нещо повече – уеб магазинът вече зарежда значително по-бързо, тъй като използва най-новата версия на AJAX (асинхронни Java скриптове и XML). Благодарение на това ако например вече сте заредили дадена страница от Google Play и кликнете върху линк или картинка, ще се презареди само новото съдържание, което ви интересува, а не цялата страница.

Това прави сърфирането из магазина едновременно по-бързо и по-приятно.

Добавени са табове, водещи директно към класациите с топ приложения и най-новите апликации в Play. Страниците за всяко отделно предложение също са по-добре структурирани, иконата на съответната апликация е по-голяма и прегледна, разположена по-централно.

Освен това списъците с тематично подобни приложения от един и същ разработчик са представени под форма на менюта, които могат да се разлистват. Скрийншотовете към всяко приложение също са с уголемен размер и понеже използват AJAX скриптове за визуализация, се преоразмеряват автоматично при промяна в големината на прозореца на браузъра.

И сега не толкова добрите
За съжаление, тоталният редизайн на сайта не е пощадил някои от опциите, с които вероятно много от потребителите бяха свикнали. Google явно продължават с политиката си на елиминиране на функции, които по техни данни не се използват от достатъчно голям кръг хора, при все че тук логиката на преструктурирането е леко странна.

Възможностите за търсене по различни критерии например са намалели драстично. Докато в предходната версия на My Apps таба всички приложения, които притежавате, автоматично се сортираха по различни устройства, в новия Google Play те се визуализират като огромен списък за разлистване.

Логично, ако сте дългогодишен потребител на магазина и притежавате десетки, стотици апликации, зареждането и разглеждането му става доста бавно и тромаво, а намирането на конкретно приложение е доста трудна задача.

Също така в новия Play е на практика невъзможно да видите потребителските ревюта за конкретното приложение, качени от хора, притежаващи същото устройство като вас. Така ако търсите информация за евентуални проблеми с конкретен модел телефон или таблет – бъгове, софтуерни конфликти и други, шансовете да откриете точно попадение са значително по-малки, отколкото с по-старата версия.

Премахнати са и ред опции за бързо сортиране на списъците с приложения: по рейтинг, последна версия, устройство и други.

Накрая, в прозореца на всяко приложение вече няма да виждате бутона с "Разрешения" (Permissions) като самостоятелна опция – единственият начин да разгледате нивата за достъп на конкретната апликация е да кликнете върху Install (Инсталирай).

Инсталирай Party Animals на своя Android>> - За да знаеш какво се случва в нощните клубове в София по всяко време, където и да си!

Инсталирай ТВ Пътеводител на своя Android>> - За да знаеш какво дават в телевизионния ефир по всяко време, където и да си!

Инсталирай Кино Пътеводител на своя Android>> - За да знаеш какво дават по кината в различните градове на България по всяко време, където и да си!


Сподели.