Google чества годишнина от рождението на Рембранд с Doodle репродукция

Pinterest LinkedIn +

На 15 юли 2013 г. Google чества великия нидерландски художник Рембранд Харменсон ван Рейн (Rembrandt Harmenszoon van Rijn) с Doodle копие на прочутия му автопортрет от 1659 г., отбелязвайки 407-годишнината от рождението му. С творчество, съставляващо над 600 картини, близо 400 гравюри и над 2000 рисунки, Рембранд е считан за един от най-значимите и емблематични представители на Златния век на Нидерландия и на европейското изкуство изобщо.

Рембранд е роден на 15 юли 1606 г. в многодетното, но заможно семейство на мелничар в гр. Лайден. Майка му е римокатоличка, докато баща му е протестант, последовател на Нидерландската реформирана църква.

Като дете посещава латинско училище, а след като го завършва, продължава образованието си в Лайденския университет. Там той става ученик на Якоб Исаксон Сваненбург, а след това за кратко и на Питер Питерс Ластман от Амстердам.

Само за няколко години Рембранд успява да отвори ателие в Лайден (заедно с Ян Ливенс) и започва да преподава на ученици. През 1629 г. привлича вниманието на секретаря на принц Фредерик Хендрик - Константейн Хюйгенс - и скоро започва да получава поръчки за двора на Хага. Принцът остава негов клиент до 1646 г.

В края на 1631 г. Рембранд заминава за град Амстердам (където и до днес има площад, носещ неговото име) и започва да работи като професионален портретист. Не след дълго вече е известен в търговската столица на Нидерландия.

През 1634 г. се жени за Саския ван Ойленбург – дъщеря на кмета на Леуварден. Двамата имат успешен брак, но семейното им щастие е помрачено от смъртта на три от четирите им деца. Самата Саския умира през 1942 г.

В края на 40-те години Рембранд заживява в много по-младата Хендрике Стофелс, която първоначално е негова прислужница. Той надживява както нея (1663), така и единственото достигнало зряла възраст дете от брака си със Саския – сина си Титус (1668).

Тъй като още след смъртта на Саския започва да харчи повече, отколкото позволяват възможностите му, Рембранд изпада в тежко финансово положение и когато умира на 4 октомври 1669 г. в Амстердам, е погребан в необозначен гроб в гробището на църквата "Вестеркерк".

Някои от най-въздействащите му автопортрети са нарисувани именно в този труден за Рембранд период, разкривайки проекцията на душевното му състояние върху лицето му след всичко преживяно. 

През 2009 г. на негово име е кръстен един от най-големите кратери в Слънчевата система – 715-километровия Rembrandt, който се намира на планетата Меркурий.

Сподели.