20 Март 2018, 15:42

Новият световен шампион по шахмат – Магнус Карлсен

Google+ Pinterest LinkedIn +

Навръх 26-ия си рожден ден един младеж от Тьонсберг (Норвегия) защити за трети път световната си титла по шах. Това е Магнус Карлсен. Той изигра 12 партии класически шах срещу претендента Сергей Карякин (Русия), в които направиха десет ремита и размениха по една победа.

Наложи се да играят четири партии ускорен шахмат /всеки разполага с по 25 минути време и по 10 сек. допълнително на ход/, в които първите две бяха реми, а последните две – с победи за Карлсен. Трябва да се отбележи, че второто реми бе постигнато по феноменален начин от Карякин, след като компютърната програма категорично даваше огромно предимство на Карлсен. Накрая умората и напрежението даде превес на традиционно по-силния в ускорения шах Карлсен.

Фактите: 

Карлсен се възкачи на шахматния трон през 2013 г. /тогава на 22 години/ след победа над Вишватан Ананд /индийски вундеркинд над средната шахматна възраст/. Шахматният Моцарт е вторият най-млад шампион в света /след Гари Каспаров, който му е треньор/ и вторият най-рано станал гросмайстор в историята на играта – званието получава на 13 г. и 4 м. Най-младият гросмайстор е неговият опонент за титлата – Сергей Карякин – на 12 г. и 7 м. За сравнение: има български шахматисти, участници на олимпиади, които не са имали това звание и са се представяли доста добре. 

Шах Магнус Карлсен

Едва навършил 22 години, без още да е станал световен шампион, Карлсен става шахматистът с най-висок рейтинг (2861 т.), откакто системата за оценяване ЕЛО е въведена. А година и половина по-късно достига космическите 2882 т. За сравнение – максимумът на Каспаров, който е световен шампион в продължение на 15 години, е 2856 т., на Боби Фишер – 2785 т., Веселин Топалов – 2816 т. В интернет пространството тече дискусия дали Карлсен няма Синдрома на Аспергер заради феноменалните си резултати и наглед интровертното си излъчване. 

Това е психично състояние от спектъра на аутизма. При него болните се характеризират с феноменална памет и маниакален интерес към дадена област, имат лоши социални умения и им липсва креативност. При Карлсен можем да допуснем изключителната памет, която принципно е нужна, но норвежецът с чаровна усмивка дава интервюта, изказва се находчиво, дори с чувство за хумор, макар често да се отегчава по време на интервютата и просто отива в съседната стая и след известно време се връща към въпросите на журналистите. Колкото до креативността – има я повече от всеки друг шахматист в последните години. Така че тази конспирация отпада, просто норвежецът е чес-монстър  или продукт на потресаващо поглъщане на шахматна теория.

Може да има лека генетика – баща му е инженер, ниска топка в шаха с ЕЛО рейтинг 2100 т. Както подобава на всеки топ-шахматист, спортува доста, тъй като физическата кондиция е от изключително значение, за да се запази мисълта остра при шахматни партии от по седем-десет часа няколко дни поред. Гневен е, когато загуби, и показа характер по време на надпреварата – след загуба от Карякин отказа пресконференция, за което ще бъде глобен с 10% от полагащите му се 600 000 долара от наградния фонд.

В интервюта споделя, че дори и след победа, открие ли грешка в играта си, се ядосва много. Заявява, че преди партия спи сладко като бебе и често се доверява на интуицията си в играта. Добавя, че я използва, когато ситуацията предполага твърде много равностойни варианти. По време на партиите изтече запис от стаята за отдих на Карлсен, на която се вижда как се е проснал на дивана си и това беше разчетено като явен признак за тежка умора или грип. Уважава нашия Веско Топалов, когото като юноша му се случва да победи, ала през 2015 г. два пъти подред загуби от него.     

Шах Магнус Карлсен

Кой е претендентът:  

Карякин е родом от Симферопол, Кримска област, която наскоро беше анексирана от Русия. Карякин се е родил украинец, но на 19 години взема руско гражданство, с което се и състезава понастоящем. Той се изтъква като руснак и заема категоричната позиция, че Крим исторически принадлежи на Русия. Най-добрият ЕЛО рейтинг на Карякин е 2788 т., което го отдалечава с близо 100 т. от най-доброто постижение на опонента му. 

 

Общи черти

1. И двамата са родени през 1990 г.;

2. Най-често и двамата предпочитат Сицилианска защита, независимо дали играят с белите или черните;

3. И двамата в 58,5% от ходовете си играят, както би играла най-добрата шахматна програма Stockfish. В останалите си ходове играят ходове, близки до възможно най-добрите;

 

Любопитно:

1. Едва 19–годишен Карякин се жени за украинската шахматистка Катерина Должикова. Има теория, че бракът при топ шахматистите води до спад в кариерата. Това се забеляза особено при Веско Топалов. Карлсен е ерген, няма данни да е имал връзки;

2. Карякин никога не е ставал номер 1 в класацията на Фиде (понастоящем е шести), а Карлсен с три прекъсвания за по месец е номер едно от януари 2010 г.;

3. Карлсен за известно време е рекламно лице на марката за дрехи "G-star";

4. Силвио Данаилов – мениджър на Веско Топалов – има известна заслуга за шахматното развитие на Карякин. За известно време той е негов ментор заедно с Топалов. Така че до няколко години Данаилов ще може да се похвали, че е направил трима световни шампиони – Топалов, Понамарьов /става световен шампион на една от паралелните шахматни организации на 19 години, след което следва светкавичен спад в играта му/ и… вероятно Карякин;

5. Шефът на ФИДЕ – Кирсан Илюмжинов – не можа да присъства на срещата, провела се в Ню Йорк, заради… близките си отношения с Башар Асад и съответно отказан достъп до Щатите;

6. Турнирът на претендентите/който да излъчи съперника на Карлсен/ се проведе в Москва, а баш мача – в Ню Йорк. Май студената война в шаха не е приключила. 

Шах Магнус Карлсен

През последните 10 години двамата са изиграли 39 класически партии шах, като равносметката е 10 победи за Карлсен срещу 3 за Карякин. Останалото са ремита /без да броим тези от шампионския турнир/. Играейки с белите, Карякин никога не е побеждавал Карлсен. 

Норвежецът не опроверга прогнозите на специалистите, за които беше фаворит. Но без брутално надмощие. И победа едва в края рапида. М’дааа, старата руска школа /същата, която направи и Карлсен шампион/ не се даде без бой.  

През пролетта ще се проведе турнирът на претендентите, който ще излъчи новия претендент. Дали няма отново да е Карякин? Или някой от американците – Хикару Накамура, Фабиано Каруана или Уесли Со /да, въпреки имената!/ А защо не Ю Йей, на 17 години от Китай? 

Сподели.