Нови проверки във "Volkswagen" заради "дизелгейт"

Pinterest LinkedIn +

Разследващи са влезли в централата на "Volkswagen" в Германия, съобщи "Ройтерс". Те са отишли, за да конфискуват документи от компанията, съобщи местната прокуратура.

Причина е продължаващо разследване на дизеловите двигатели на компанията. Проверява се двигател EA 288, който е наследник на EA 189. Именно EA 189 е в основата на "дизелгейт" от 2015 г.

От "Volkswagen" коментират, че съдействат на разследващите напълно, но не намират основания за проверката. От компанията казват, че сами са открили проблема и са съобщили за него.

Проблемът е, че по време на симулации колите с двигател EA 288 не дават знак, когато дизеловият филтър се повреди. Въпреки това двигателят продължава да отговаря на изискванията за емисиите и не разполага с незаконни модули по него.

В зависимост резултатите на проверката това може да се окаже продължение на "дизелгейт". Скандалът от 2015 г. вече е коствал около 30 млрд. евро на "Volkswagen".
Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.