Nook HD и HD+ - отговорът на B&N нa Kindle Fire HD

Pinterest LinkedIn +

Barnes and Noble, макар и сравнително малко познати у нас, в САЩ са един от основните конкуренти на Amazon. Всъщност на книгоразпространителския пазар тези две компании са толкова ожесточени конкуренти, колкото да речем Apple и Samsung на пазара за мобилни телефони.

Когато през 2007 г. Amazon стартираха бранда Kindle, отговорът на B&N не закъсня. Той носи името Nook и когато конкурентът им реши, че освен електронни книги, иска да предлага и таблет, компанията естествено направи ответен ход.

Респективно наскоро анонсираните обновени HD версии на прословутия Kindle Fire също доведоха до съответна реакция и тя се материализира под формата на две нови Android базирани устройства – 7-инчовия Nook HD и 9-инчовия Nook HD+.

Таблетите ще са на пазара в САЩ и Великобритания приблизително по същото време, по което ще започне и предлагането на Kindle Fire HD на конкурентите им – някъде в началото/средата на следващия месец. Засега не е ясно дали и кога ще видим двата нови Nook-a и в други страни.

По-малкият Nook HD предлага доста добре познати и типични за повечето актуални 7-инчови модели характеристики – дисплей с резолюция от 1440 x 900 точки (пикселна плътност от 243ppi), 1.3GHz двуядрен процесор, 1GB оперативна и между 8GB и 16GB вградена памет – всичко това в устройство с тегло 315 грама.

Nook HD+ пък явно се цели по-скоро в нишата, заемана от предходната генерация iPad – 9-инчов дисплей с разделителна способност от 1920 x 1280 пиксела (256ppi), 1.5GHz процесор с две ядра, 1GB RAM и 16/32GB вградена памет.

И двата модела разполагат със слот за microSD карти, Wi-Fi и Bluetooth модули за безжична връзка и работят под управлението на модифициран вариант на Android 4.0 (Ice Cream Sandwich).

Цените им (не особено изненадващо) са практически неразличими от тези на конкурентните Kindle Fire HD модели – 199 долара за базовия Nook HD и 269 долара за Nook HD+.

Иначе казано – с тези два таблета Barnes & Noble определено не са търсили покоряването на някакви новаторски, технологични върхове. Нещата по-скоро стоят на принципа "След като те имат (Amazon), не може да нямаме и ние".

При едно по-агресивно ценово позициониране Nook HD и HD+ вероятно биха имали повече смисъл, но явно компанията предпочита по-пасивна тактика, разчитайки по-скоро да запази сега съществуващата си потребителска база, отколкото да търси привличането на нови фенове.


Сподели.